1 września 2022

Rozpoczęliśmy ostatnią w tym roku dystrybucję żywności z POPŻ

Do połowy października do 62 organizacji regionu trafi ponad 400 ton żywności.

Od kilku dni codziennie z naszych magazynów wyjeżdżają transporty żywności do 62 organizacji partnerskich z Warmii i Mazur. Wśród produktów znajduje się m.in. cukier, olej, mleko, konserwy mięsne i warzywne, powidła. Docelowo żywność trafi do osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do wsparcia przez regionalne ośrodki pomocy społecznej. To ostatnie transporty w tym roku, na które odbiorcy czekali ponad dwa miesiące. Główną przyczyną zastoju były braki magazynowe produktów, niezależne od naszego banku. — Finalizujemy w ten sposób dostawy z Podprogramu 2021 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 — mówi Adrian Piotrowicz, specjalista ds. dystrybucji z Banku Żywności w Olsztynie.

Warto rozjaśnić zawiłości formalne. Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 i jego dodatkowego podprogramu 2021 przeciągnęła się na 2022 rok. Wciąż nie wiadomo, kiedy zostanie uruchomiony nowy POPŻ na lata 2021-2027. Jest jednak dobra wiadomość, bo w kończącym się programie znalazły się środki, żeby uruchomić kolejny, dodatkowy podprogram. — Najprawdopodobniej rozpocznie się on na początku 2023 roku — tłumaczy Adrian Piotrowicz. — Na pewno ilość pomocy będzie mniejsza, ale w oczekiwaniu na uruchomienie nowego programu, cieszymy się, że przez kilka miesięcy będziemy mogli pomóc potrzebującym w jakiejkolwiek formie.

2 października 2023

Otrzymaliśmy certyfikat CAF International!

Otrzymaliśmy certyfikat CAF International! Wraz z nadejściem jesieni nie zwalniamy tempa! Certyfikat gwarantuje, że wszystkie środki przesłane naszej organizacji zostaną wykorzystane na cele charytatywne. Przeszliśmy... czytaj dalej

28 września 2023

Ruszamy z kolejnym bezpłatnym kursem kulinarnym dla Polek i Ukrainek. Zgłoś się już dziś!

Wraz z Electrolux Food Foundation rozpoczynamy w Kuźni Społecznej kolejny bezpłatny kurs kulinarny, przygotowujący do zawodu kucharza. Ubiegłe edycje projektu „Like a Chef” pokazały jak ogromną wartość... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności