1 września 2022

Rozpoczęliśmy ostatnią w tym roku dystrybucję żywności z POPŻ

Do połowy października do 62 organizacji regionu trafi ponad 400 ton żywności.

Od kilku dni codziennie z naszych magazynów wyjeżdżają transporty żywności do 62 organizacji partnerskich z Warmii i Mazur. Wśród produktów znajduje się m.in. cukier, olej, mleko, konserwy mięsne i warzywne, powidła. Docelowo żywność trafi do osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do wsparcia przez regionalne ośrodki pomocy społecznej. To ostatnie transporty w tym roku, na które odbiorcy czekali ponad dwa miesiące. Główną przyczyną zastoju były braki magazynowe produktów, niezależne od naszego banku. — Finalizujemy w ten sposób dostawy z Podprogramu 2021 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 — mówi Adrian Piotrowicz, specjalista ds. dystrybucji z Banku Żywności w Olsztynie.

Warto rozjaśnić zawiłości formalne. Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 i jego dodatkowego podprogramu 2021 przeciągnęła się na 2022 rok. Wciąż nie wiadomo, kiedy zostanie uruchomiony nowy POPŻ na lata 2021-2027. Jest jednak dobra wiadomość, bo w kończącym się programie znalazły się środki, żeby uruchomić kolejny, dodatkowy podprogram. — Najprawdopodobniej rozpocznie się on na początku 2023 roku — tłumaczy Adrian Piotrowicz. — Na pewno ilość pomocy będzie mniejsza, ale w oczekiwaniu na uruchomienie nowego programu, cieszymy się, że przez kilka miesięcy będziemy mogli pomóc potrzebującym w jakiejkolwiek formie.

24 kwietnia 2025

Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE!

  Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE! Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do udziału w nowatorskim projekcie wspierającym kobiety oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które chcą rozwijać... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności