31 lipca 2023

Razem z Auchan wydaliśmy 7500 posiłków dla potrzebujących

Wraz z siecią Auchan zakończyliśmy realizację projektu, który obejmował edukację najmłodszych oraz pomoc żywnościową dla najbardziej potrzebujących.   

Projekt „Wsparcie i edukacja dla niemarnowania żywności poprzez łatwy dostęp do zdrowej żywności oraz wzmocnienie więzi społecznych” zakładał promocję dostępu do zdrowej, zróżnicowanej i dobrej jakościowo żywności, ale przede wszystkim zapewnienie jej w wystarczającej ilości osobom w trudnej sytuacji ekonomicznej lub społecznej.

Akcja Edukacja

Pod tym poważnym opisem kryły się dwa podstawowe działania. Pierwszym z nich była Akcja Edukacja, do wzięcia udziału w której zaprosiliśmy ponad 700 uczniów z klas III-VIII z dziesięciu szkół podstawowych z terenu powiatu.  Podczas stu warsztatów edukacyjnych dzieliliśmy się z dziećmi wiedzą na temat marnowania żywności w Polsce i na świecie i mówiliśmy o skutkach tego zjawiska dla środowiska i planety. Zajęcia skupiły się wokół kilku tematów i miały także praktyczny charakter:

  • Mądrze przechowuję, nie marnuję
  • Resztki wykorzystuję i środowisko ratuję
  • Zero waste w kuchni – pieczywo
  • Zero waste w kuchni – owoce i warzywa
  • W świecie roślin i ziół

Gotując zgodnie z zasadą zero waste dzieci uczyły się, jak wykorzystać resztki warzyw, owoców, makaronu i pieczywa, co zrobić, gdy zostają nam jakieś produkty, a zbliża się ich termin przydatności do spożycia. Poznały też np. techniki krojenia i siekania papryki, tak aby odpady z niej były jak najmniejsze i dowiedziały się np. jak „wyfiletować” pomarańczę tak, aby jej resztki razem z innymi warzywami były składnikami pożywnego smoothie. Przekazaliśmy także wiedzę m.in. na temat tego, czym się różni data minimalnej trwałości, a termin przydatności do spożycia. W trakcie realizacji warsztatów poruszyliśmy również kwestie związane z segregacją odpadów.

Akcja Zupa

W ramach projektu zorganizowaliśmy także Akcję Zupa, skierowaną do seniorów i osób potrzebujących, zagrożonych wykluczeniem społecznym. W działania zaangażowani byli pracownicy (wolontariusze) sieci Auchan z Olsztyna, którzy rozwozili wraz z pracownikami Banku posiłki. W sumie przygotowaliśmy w kuchni Kuźni Społecznej 7500 posiłków, które dostarczaliśmy przez 250 dni do trzydziestu osób. Produkty, z których przygotowywaliśmy posiłki, pochodziły z sieci Auchan oraz innych sieci, z którymi współpracujemy w zakresie pozyskiwania i zagospodarowywania produktów z krótkim terminem ważności.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności