31 lipca 2023

Razem z Auchan wydaliśmy 7500 posiłków dla potrzebujących

Wraz z siecią Auchan zakończyliśmy realizację projektu, który obejmował edukację najmłodszych oraz pomoc żywnościową dla najbardziej potrzebujących.   

Projekt „Wsparcie i edukacja dla niemarnowania żywności poprzez łatwy dostęp do zdrowej żywności oraz wzmocnienie więzi społecznych” zakładał promocję dostępu do zdrowej, zróżnicowanej i dobrej jakościowo żywności, ale przede wszystkim zapewnienie jej w wystarczającej ilości osobom w trudnej sytuacji ekonomicznej lub społecznej.

Akcja Edukacja

Pod tym poważnym opisem kryły się dwa podstawowe działania. Pierwszym z nich była Akcja Edukacja, do wzięcia udziału w której zaprosiliśmy ponad 700 uczniów z klas III-VIII z dziesięciu szkół podstawowych z terenu powiatu.  Podczas stu warsztatów edukacyjnych dzieliliśmy się z dziećmi wiedzą na temat marnowania żywności w Polsce i na świecie i mówiliśmy o skutkach tego zjawiska dla środowiska i planety. Zajęcia skupiły się wokół kilku tematów i miały także praktyczny charakter:

  • Mądrze przechowuję, nie marnuję
  • Resztki wykorzystuję i środowisko ratuję
  • Zero waste w kuchni – pieczywo
  • Zero waste w kuchni – owoce i warzywa
  • W świecie roślin i ziół

Gotując zgodnie z zasadą zero waste dzieci uczyły się, jak wykorzystać resztki warzyw, owoców, makaronu i pieczywa, co zrobić, gdy zostają nam jakieś produkty, a zbliża się ich termin przydatności do spożycia. Poznały też np. techniki krojenia i siekania papryki, tak aby odpady z niej były jak najmniejsze i dowiedziały się np. jak „wyfiletować” pomarańczę tak, aby jej resztki razem z innymi warzywami były składnikami pożywnego smoothie. Przekazaliśmy także wiedzę m.in. na temat tego, czym się różni data minimalnej trwałości, a termin przydatności do spożycia. W trakcie realizacji warsztatów poruszyliśmy również kwestie związane z segregacją odpadów.

Akcja Zupa

W ramach projektu zorganizowaliśmy także Akcję Zupa, skierowaną do seniorów i osób potrzebujących, zagrożonych wykluczeniem społecznym. W działania zaangażowani byli pracownicy (wolontariusze) sieci Auchan z Olsztyna, którzy rozwozili wraz z pracownikami Banku posiłki. W sumie przygotowaliśmy w kuchni Kuźni Społecznej 7500 posiłków, które dostarczaliśmy przez 250 dni do trzydziestu osób. Produkty, z których przygotowywaliśmy posiłki, pochodziły z sieci Auchan oraz innych sieci, z którymi współpracujemy w zakresie pozyskiwania i zagospodarowywania produktów z krótkim terminem ważności.

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności