Razem przeciw marnowaniu jedzenia – edukacja, pokazy i kiermasz produktów lokalnych
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnej konferencji „Edukacja, świadomość, działanie – recepta na zmniejszenie strat żywnościowych” w ramach Obchodów Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowego Dnia Żywności na Warmii i Mazurach. Wydarzenie uzupełni piknik edukacyjny z bogatym programem edukacyjno-artystyczny dla dzieci i dorosłych.
Konferencja, która odbędzie się 20 października w murach Kuźni Społecznej jest doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy na temat odpowiedzialnej konsumpcji oraz promocji produktów lokalnych.
Eksperckie panele dyskusyjne i praktyczne prelekcje
Konferencja obejmie merytoryczne panele, podczas których poruszone zostaną tematy takie jak „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne”, „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych”, „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” czy „Zero waste w życiu codziennym”. W gronie prelegentów znajdą się czołowi eksperci, m.in.: dr inż. Joanna Ciborska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie, Ryszard Piórkowski – Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, czy dr Sylwia Bonin z Technologia Produkcji Win i Cydrów (Mikrobiologia i Technologia Żywności). Dyskusje będą prowadzone przez uznanych specjalistów, w tym dietetyków, naukowców i przedstawicieli lokalnych inicjatyw.
Imprezy towarzyszące: atrakcje dla całej rodziny
Oprócz bogatego programu paneli organizatorzy zaplanowali szereg wydarzeń dla rodzin. Na uczestników czeka:
- Piknik edukacyjny dla dzieci i dorosłych na temat zrównoważonego gospodarowania żywnością, łączący zabawę z nauką
- Pokaz live cooking z degustacją przygotowany przez doświadczonego kucharza, który pokaże, jak kreatywnie wykorzystać produkty regionalne.
- Strefa edukacji z darmowymi animacjami i gry edukacyjne dla najmłodszych, które w przystępny sposób wyjaśnią zasady ograniczania marnotrawstwa żywności.
- Bogaty program artystyczny, w tym występy Węgojskiej Strużki, Mateusza Matlasa, DomuMuzy Agnieszki Skryckiej i Szkoły Muzycznej Yamaha Olsztyn
- Kiermasz produktów lokalnych, na którym będzie można zakupić świeże, regionalne produkty prosto od producentów.
Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia i Światowy Dzień Żywności
Konferencja wpisuje się w globalne obchody Światowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia oraz Światowego Dnia Żywności. Jest to doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na palący problem marnotrawstwa i uświadomić, jak ważne jest podejmowanie działań ograniczających to zjawisko, zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Edukacja i zwiększanie świadomości w tej kwestii mogą znacząco przyczynić się do zmniejszenia strat żywnościowych i ochrony środowiska.
Organizatorem konferencji jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a współorganizatorem Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych. Wykonawcą wydarzenia jest Bank Żywności w Olsztynie, który od lat działa na rzecz redukcji marnowania żywności oraz wspiera osoby potrzebujące. Partnerem wydarzenia jest Kuźnia Społeczna. Patronat medialny ma Radio Eska.
Sfinansowano ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Szczegółowy program:
10:00-15:00 – Strefa Paneli/debaty/wykładu
10:00-10:15 – Rejestracja uczestników
10:15-10:30 – Oficjalne otwarcie konferencji
10:30-12:00 – Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem
Prelekcja „Zdrowe odżywianie a produkty lokalne” (dr inż. Joanna Ciborska – Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie)
Moderator: Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie
Dyskusja:
- dr inż. Joanna Ciborska,
- Marek Borowski – prezes Banku Żywności w Olsztynie,
- dr Małgorzata Starowicz – Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk,
- Adam Kostrzewa – dietetyk,
- Katarzyna Maziec – lokalny producent (Zagroda Warmińska Pszczoła)
Prelekcja: „Wymogi prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności produktów lokalnych” (Ryszard Piórkowski – Warmińsko – Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych)
Moderator: Jolanta Markiewicz, dyrektorka ds. Współpracy i Pomocy Żywnościowej
Dyskusja:
- Ryszard Piórkowski, Warmińsko – Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM – Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie,
- Elżbieta Szadzińska –wiceprezes Federacja Konsumentów,
-
dr Sylwia Bonin – niezależny ekspert z mikrobiologii żywności i winiarstwa, biegły sądowy
12:00-13:30 – pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją
13:30-15:00 – Panele dyskusyjne poprzedzone wykładem
Prelekcja „Produkty lokalne w żywieniu dzieci” (dr inż. Jadwiga Glica – wykładowca UWM, Katedra Żywienia Człowieka)
Moderator: Anna Archutowska, dyrektor obsługi i rozwoju działalności społecznej
Dyskusja:
- Monika Leleniewska – szefowa kuchni w szkołach i przedszkolach,
-
Beata Durzyńska – Miodzianka – manufaktura kobieca, naturalne miody smakowe
- dr inż. Jadwiga Glica – wykładowca UWM, Katedra Żywienia Człowieka
- Natasza Rozmus-Król – autorka bloga Sajkofanka Smaku, inżynier Gastronomii – Sztuki Kulinarnej
Prelekcja „Zero waste w życiu codziennym” (Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie)
Moderator: Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie
Dyskusja:
- Aneta Janikowska, dyrektorka Działu Edukacji, Innowacji i Przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie
- Maciej Maciejewski – szef kuchni,
-
Ania Wojszel – artystka lokalna, pracownia Artystyczna Ekologia
-
Beata Jakubiak – przedstawicielka KGW Wójtowianki
10:00-16:00 – Strefa Dzieci
10:00-16:00 – Kiermasz Produktów Regionalnych
12:00-16:00 – Scena Główna:
12:00-12:30 – Mateusz Matlas
12:30-13:30 – Maciej Maciejewski – pokaz kulinarny zero waste połączony z degustacją
13:30-14:30 – DomMuzy Agnieszki Skryckiej
14:30-15:00 – Węgojska Strużka
15:00-16:00 – Szkoła Muzyczna Yamaha Olsztyn