18 marca 2019

Ratujmy naszą planetę! Warsztaty „zero waste”

Jak małymi krokami przyczynić się do niemarnowania  żywności i ochrony środowiska? Odpowiedzi padły 16 marca, w budynku Kuźni Społecznej w Olsztynie, podczas warsztatów „Co mogę zrobić dla naszej planety?”.

Na świecie żywność marnowana jest w ogromnych ilościach. Gazy, pochodzące z odpadów żywnościowych, konsekwentnie zatruwają środowisko, a co za tym idzie – również nas samych. Dlatego tak ważne jest propagowanie idei „zero waste”. Organizatorami warsztatów o tematyce ekologicznej byli uczniowie Liceów Ogólnokształcących nr 1 i 2 z Olsztyna, skupieni w projekcie non-profit „ZmarnowaNIE!”.

Całe warsztaty utrzymane były w tematyce eko. Była nauka segregowania śmieci – bo  któż z nas nie zastanawiał się, do jakiego pojemnika wrzucać konkretne odpadki? Było wspólne szycie woreczków i toreb na zakupy – aby nie używać plastikowych foliówek. Były i warsztaty dla najmłodszych – gry i zabawy, uczące dbania o przyrodę i niemarnowania – dzieciaki sadziły też ziółka, które potem zabrały do domu. Przybyli goście mogli dowiedzieć się, jak prawidłowo kompostować – czyli co zrobić z odpadkami organicznymi w domu. Niebywałą atrakcją sobotniego spotkania była wymiana ubrań – każdy mógł przynieść i przekazać innym odzież, której już nie nosi. Było coś dla duszy, było i dla ciała – „Gotuję nie marnuję” – pokaz gotowania z produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, z wykorzystaniem resztek, które często zalegają w lodówce. Live cooking, prowadzony przez kucharza Banku Żywności w Olsztynie, zakończył się degustacją – chętnych nie brakowało!

Podczas wydarzenia odbyły się też prelekcje m.in. na temat niemarnowania żywności i racjonalnego gospodarowania odpadami. Swoje wystąpienia zaprezentowali przedstawiciele stowarzyszenia Zero Waste Polska, Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi, firmy Interseroh – dostawcy usług środowiskowych i recyklingowych oraz Banku Żywności w Olsztynie.

7 listopada 2019

Przekrój możliwości, czyli grudniowe New Education Forum w Brukseli

Kompetencje przekrojowe, takie jak m.in. komunikacja, odporność na stres, są brane pod uwagę w każdym miejscu pracy. Jak je rozwijać, będzie mowa podczas grudniowego New Education Forum w Brukseli. Wezmą w nim... czytaj dalej

31 października 2019

Dziękujemy za Wasze dobre serca!

Mija drugi tydzień od feralnej nocy, która w krótkim czasie „obróciła w popiół” owoc kilkuletniej pracy Banku Żywności w Olsztynie. Pożar Kuźni Społecznej był dla nas ogromnym ciosem, jednak powoli... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności