18 marca 2019

Ratujmy naszą planetę! Warsztaty „zero waste”

Jak małymi krokami przyczynić się do niemarnowania  żywności i ochrony środowiska? Odpowiedzi padły 16 marca, w budynku Kuźni Społecznej w Olsztynie, podczas warsztatów „Co mogę zrobić dla naszej planety?”.

Na świecie żywność marnowana jest w ogromnych ilościach. Gazy, pochodzące z odpadów żywnościowych, konsekwentnie zatruwają środowisko, a co za tym idzie – również nas samych. Dlatego tak ważne jest propagowanie idei „zero waste”. Organizatorami warsztatów o tematyce ekologicznej byli uczniowie Liceów Ogólnokształcących nr 1 i 2 z Olsztyna, skupieni w projekcie non-profit „ZmarnowaNIE!”.

Całe warsztaty utrzymane były w tematyce eko. Była nauka segregowania śmieci – bo  któż z nas nie zastanawiał się, do jakiego pojemnika wrzucać konkretne odpadki? Było wspólne szycie woreczków i toreb na zakupy – aby nie używać plastikowych foliówek. Były i warsztaty dla najmłodszych – gry i zabawy, uczące dbania o przyrodę i niemarnowania – dzieciaki sadziły też ziółka, które potem zabrały do domu. Przybyli goście mogli dowiedzieć się, jak prawidłowo kompostować – czyli co zrobić z odpadkami organicznymi w domu. Niebywałą atrakcją sobotniego spotkania była wymiana ubrań – każdy mógł przynieść i przekazać innym odzież, której już nie nosi. Było coś dla duszy, było i dla ciała – „Gotuję nie marnuję” – pokaz gotowania z produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, z wykorzystaniem resztek, które często zalegają w lodówce. Live cooking, prowadzony przez kucharza Banku Żywności w Olsztynie, zakończył się degustacją – chętnych nie brakowało!

Podczas wydarzenia odbyły się też prelekcje m.in. na temat niemarnowania żywności i racjonalnego gospodarowania odpadami. Swoje wystąpienia zaprezentowali przedstawiciele stowarzyszenia Zero Waste Polska, Zakładu Gospodarki Odpadami Komunalnymi, firmy Interseroh – dostawcy usług środowiskowych i recyklingowych oraz Banku Żywności w Olsztynie.

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności