4 marca 2020

Ratujemy samotne banany i robimy pudding

Jak co miesiąc proponujemy kolejny przepis przygotowany przez zaprzyjaźnioną blogerkę. Tym razem zachęcamy do przygotowania przepysznego puddingu ryżowego z bananem.

Maja Świtkowska jest autorką bloga Kuchnia z Psychola. Jak mówi o sobie, jest uwięziona między zamiłowaniem do majonezu, coli, fastfoodów, glutenu i słodkiego, a świadomością o potrzebie zdrowego odżywiania i byciu less/zero waste, z misją ratowania (czyt. kupowania) samotnych bananów włącznie. Maja to kulinarny „psychol”, bo o jedzeniu mogłaby mówić i słuchać godzinami… Uwielbia zarówno gotować, jeść, jak i czytać o jedzeniu

Maja chce podzielić się przepisem w duchu zero waste, który da nam możliwość ratowania samotnych bananów:)

 

Pudding ryżowy z bananem i masłem orzechowym (2 porcje)

 

  • 100 g ryżu
  • ok. 700 ml napoju roślinnego/mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 -2 średniej wielkości dojrzałe banany (banan, im bardziej dojrzały, tym słodszy)
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • gorzka/mlecza czekolada

 

Przygotowanie

Do średniego garnka dodajemy ryż, mleko, masło i sól, wszystko mieszamy. Od momentu zagotowania się mleka, gotujemy bez przykrycia ok. 20 min. i mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (w zależności od gatunku może to trwać trochę krócej lub dłużej niż 18 min.).

Około 5 minut przed końcem dodajemy pastę waniliową, masło orzechowe oraz drobno pokrojonego banana. Jeśli nie chcemy mieć kawałków banana, wystarczy rozgnieść do widelcem i dodać do gotującego się ryżu. Próbujemy, gdy będzie za mało słodkie można dodać od 1/2  do 1 łyżeczki brązowego cukru. Z każdą minutą gotowania i stygnięcia, pudding będzie robił się coraz bardziej gęsty. Przekładamy go do miseczek i podajemy z pokruszoną czekoladą.

Smacznego!

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności