20 lipca 2022

Ratowaniem żywności można zainteresować innych

Przez dwa dni byliśmy gospodarzem spotkania, w którym wzięli udział przedstawiciele banków żywności w Pile, Ciechanowie oraz członkowie zaprzyjaźnionych z nimi organizacji. Goście przyjechali do Olsztyna, aby poszerzyć swoją wiedzę dotyczącą ratowania żywności przed zmarnowaniem.

Spotkanie było możliwe dzięki projektowi „Pola aktywności – wsparcie organizacji pomocowych ratujących żywność” realizowanemu przez Federację Polskich Banków Żywności w ramach programu Aktywni Obywatele − Fundusz Krajowy. − Wymieniamy się doświadczeniami, dyskutujemy, jak nie marnować żywność, jak ją zagospodarowywać i jak przekazywać tak aby się nie zmarnowała − mówi o idei spotkania w Olsztynie Ewelina Rzepczak-Zacharek z Federacji Polskich Banków Żywności.

Podczas spotkania goście zapoznali się m.in. z działaniami naszego banku i sposobami na pozyskiwanie żywności. Dzieliliśmy się dobrymi praktykami.  − Rozmawialiśmy również o tym, jak zagospodarowywać tzw. żywność trudną, występującą w dużych ilościach, jak np. chleb czy sałata − mówi Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu dystrybucji Banku Żywności w Olsztynie.

Dyskusja toczyła się także wokół potencjału banków żywności. Czy obok zadań misyjnych, jakimi są przede wszystkim pozyskiwanie żywności i pomoc potrzebującym, są także pola do innej aktywności? Wysnuto wniosek, że takim działaniem może być edukacja w kwestii niemarnowania żywności.

Do Olsztyna przyjechała m.in. Jolanta Felba z Banku Żywności w Ciechanowie: − Jesteśmy małym bankiem, w którym, przy wsparciu wolontariuszy, pracuje pięć osób, a co za tym idzie, nie posiadamy takiego zaplecza, jak w Olsztynie. Uważam jednak, że część zagadnień edukacyjnych, które realizujecie, moglibyśmy przeprowadzić u siebie, na mniejszą skalę.

Z kolei Emil Żerebiło z Banku Żywności w Pile zwracał uwagę, że spojrzenie na misję banków żywności i ratowanie żywności przed zmarnowaniem, powinno być szersze. − Do tej pory banki kojarzone były z pomocą żywnościową dla najuboższych − mówi Emil Żerebiło. − Okazuje się jednak, że ratowanie żywności jest wieloaspektowe i wykracza dalej niż pomoc potrzebującym, bo to także kwestie zrównoważonego rozwoju, zagadnienia ekologiczne, które można wpleść w projekty i szerzej zainteresować nimi instytucje, zapraszając je do współpracy.

W programie dwudniowej wizyty znalazło się miejsce na spotkanie w organizacji partnerskiej Banku Żywności w Olsztynie — olsztyńskiego koła Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Na miejscu gospodynie pokazywały, jak zagospodarowują uratowaną przed zmarnowaniem żywność i przedłużają jej trwałość, m.in. wekując, mrożąc i przetwarzając jedzenie.

Wśród organizacji, które przyjechały z przedstawicielami banków, były: Stowarzyszenie Idea Wałcz, Stowarzyszenie Każdy Jest Ważny w Murowanej Goślinie, Ciechanowskie Stowarzyszenie Filantrop i Stowarzyszenie „Przyjaciele Ziemi Jednorożeckiej”. − Nasza organizacja współpracuje z bankiem w Pile, mimo że mamy bliżej do Poznania, ale trzy lata temu nawiązaliśmy współpracę i ją sobie cenimy − mówi Olga Zaborowicz-Nowak, wiceprezes Stowarzyszenia Każdy Jest Ważny w Murowanej Goślinie. − Działamy prężnie, bo sześć razy w tygodniu sami odbieramy żywność z trzech Biedronek i Netto. Opiekujemy się 370 rodzinami i każdego dnia staramy się pomóc dziesięciu z nich. Staramy się, aby cała żywność, którą otrzymujemy ze sklepów, nie zmarnowała się i jak do tej pory nam się to udaje.

13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu. Siadamy do nauki Na co dzień... czytaj dalej

13 maja 2025

Wystartowała Akademia Edukatora!

Bank Żywności w Olsztynie nie zwalnia tempa – wręcz przeciwnie, wchodzi na nowy poziom działań edukacyjnych. Wystartowała Akademia Edukatora! Przez lata prowadziliśmy warsztaty, lekcje i kampanie społeczne,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności