3 listopada 2022

Przyrządź szaszukę! Czyli kawałek Bliskiego Wschodu na śniadanie

Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, zachęca Was do małego eksperymentu w kuchni i przyrządzenia szaszuki – to dobry pomysł na ciepłe i aromatyczne śniadanie w sam raz na chłodne jesienne i zimowe poranki.

Składniki:

  • 2 pomidory (można użyć też 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki)
  • 1/2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz opcjonalnie chili
  • dwa jajka
  • do podania: świeża bazylia, ulubione pieczywo

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Na niewielką patelnię (około 20 cm średnicy) wkładamy masło lub wlewamy oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażamy. Pomidory wykładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Wszystko mieszamy i intensywnie smażymy na większym ogniu przez około 4 minuty już bez mieszania (jeśli będziemy mieszać, zrobi się przecier). Do podsmażonych pomidorów wbijamy jajka, doprawiamy solą. Przykrywamy wszystko i gotujemy przez około trzy minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Szakszukę podajemy ze świeżą bazylią i ulubionym pieczywem.

1 grudnia 2022

Projekt SUCCESS: będziemy uczyć, jak podejmować świadome decyzje zakupowe

We współpracy z partnerami z Belgii i Finlandii realizujemy projekt SUCCESS. Jego głównym celem jest opracowanie metod, dzięki którym nasze codzienne decyzje zakupowe będą przyjaźniejsze środowisku. Wciąż... czytaj dalej

29 listopada 2022

Świąteczna Zbiórka Żywności. Zebraliśmy 17 ton żywności

Podczas Świątecznej Zbiórki Żywności udało się nam pozyskać niemal 17 ton żywności. W miniony weekend w kilkudziesięciu miejscowościach regionu zorganizowaliśmy Świąteczną Zbiórkę Żywności. Mieszkańcy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności