6 marca 2024

Przymiarki do unijnej pomocy żywnościowej. Spotkaliśmy się z przedstawicielami OPL i OPS

Już w maju powinniśmy rozpocząć wydawanie pomocy żywnościowej z Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027. W tym celu spotkaliśmy się z lokalnymi partnerami, którzy będą nas wspierać w dystrybucji 1404 ton żywności. 

Tegoroczna edycja FEPŻ 2021-2027 rozpocznie się w kwietniu (żywność najprawdopodobniej zaczniemy wydawać od maja) i potrwa do listopada. Planujemy dystrybucję 1404 ton żywności dla około 41 000 osób z regionu Warmii i Mazur.
 
W procesie dystrybucji będą nas wspierać Organizacje Partnerskie Lokalne (OPL). To organizacje pozarządowe i ośrodki pomocy społecznej (OPS) reprezentujące gminy, które zdecydowały się na współpracę z nami i dystrybucję żywności wśród mieszkańców swoich społeczności.
 
W poniedziałek (4.03) zaprosiliśmy do Banku przedstawicieli OPL i OPS, aby zapoznać ich założeniami nowego programu. Szkolenie poprowadził Marcin Fedoruk z Federacji Polskich Banków Żywności. Omówione zostały m.in.:
  • Podstawy prawne FEPŻ 2021-2027; 
  • Sposoby kwalifikacji do programu;
  • Sposób dystrybucji artykułów spożywczych i jego udokumentowania;
  • Proces kontroli OPL;
  • Obowiązki komunikacyjno-promocyjne;
  • Narzędzia wspierające realizację programu;
  • Sposoby transportu żywności.
Nie zabrakło oczywiście dyskusji na temat poprzedniego programu wsparcia żywnościowego (POPŻ), którego FEPŻ jest kontynuatorem. —Cieszy nas fakt, że uczestnicy brali czynny udział w spotkaniu, zadając pytania dotyczące realizacji programu, czy dzieląc się swoimi wcześniejszymi doświadczeniami z POPŻ — mówi Adrian Piotrowicz, specjalista ds. dystrybucji, odpowiadający w Banku Żywności w Olsztynie za realizację FEPŻ. — Trzeba pamiętać o tym, że do programu w każdej chwili mogą dołączyć organizacje partnerskie lokalne, jak i beneficjenci końcowi. 
24 kwietnia 2025

Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE!

  Ruszyła rekrutacja do projektu EIT Food AMPLE! Bank Żywności w Olsztynie zaprasza do udziału w nowatorskim projekcie wspierającym kobiety oraz osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które chcą rozwijać... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności