25 października 2021

Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą.

Do przygotowania będą potrzebne nam:

  • 1 mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże lub rozmrożone)
  • opakowanie  fety
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  masła
  • ok. 1 łyżki oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrażamy (możemy włożyć opakowanie do zimnej wody na ok 15 minut, szybciej się rozmrozi). Siekamy czosnek i  dodajemy do wcześniej roztopionego masła. Gdy czosnek jest miękki, dodajemy szpinak (możemy go lekko odcisnąć z nadmiaru wody). Doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy na bok, by chwilę przestygł. Formę do tarty smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. W cieście robimy dziurki, wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser. Jajka mieszamy ze śmietaną i polewamy tartę. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.

Quiche możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Fetę można zastąpić camembertem, można też dodać do szpinaku suszone pomidory.

 

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności