25 października 2021

Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą.

Do przygotowania będą potrzebne nam:

  • 1 mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże lub rozmrożone)
  • opakowanie  fety
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  masła
  • ok. 1 łyżki oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrażamy (możemy włożyć opakowanie do zimnej wody na ok 15 minut, szybciej się rozmrozi). Siekamy czosnek i  dodajemy do wcześniej roztopionego masła. Gdy czosnek jest miękki, dodajemy szpinak (możemy go lekko odcisnąć z nadmiaru wody). Doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy na bok, by chwilę przestygł. Formę do tarty smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. W cieście robimy dziurki, wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser. Jajka mieszamy ze śmietaną i polewamy tartę. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.

Quiche możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Fetę można zastąpić camembertem, można też dodać do szpinaku suszone pomidory.

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności