Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!
Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą.
Do przygotowania będą potrzebne nam:
- 1 mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże lub rozmrożone)
- opakowanie fety
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- ok. 1 łyżki oliwy
- 3 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy (możemy włożyć opakowanie do zimnej wody na ok 15 minut, szybciej się rozmrozi). Siekamy czosnek i dodajemy do wcześniej roztopionego masła. Gdy czosnek jest miękki, dodajemy szpinak (możemy go lekko odcisnąć z nadmiaru wody). Doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy na bok, by chwilę przestygł. Formę do tarty smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. W cieście robimy dziurki, wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser. Jajka mieszamy ze śmietaną i polewamy tartę. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.
Quiche możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Fetę można zastąpić camembertem, można też dodać do szpinaku suszone pomidory.