25 października 2021

Przepis na pyszności: Quiche, czyli tarta ze szpinakiem i fetą!

Maja Świtkowska, managerka kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, prywatnie autorka bloga kulinarnego (kuchniapsychola.pl) proponuje Wam w tym miesiącu przepis na Quiche – tartę ze szpinakiem i fetą.

Do przygotowania będą potrzebne nam:

  • 1 mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (świeże lub rozmrożone)
  • opakowanie  fety
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki  masła
  • ok. 1 łyżki oliwy
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Szpinak rozmrażamy (możemy włożyć opakowanie do zimnej wody na ok 15 minut, szybciej się rozmrozi). Siekamy czosnek i  dodajemy do wcześniej roztopionego masła. Gdy czosnek jest miękki, dodajemy szpinak (możemy go lekko odcisnąć z nadmiaru wody). Doprawiamy solą, pieprzem. Odkładamy na bok, by chwilę przestygł. Formę do tarty smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. W cieście robimy dziurki, wykładamy masę szpinakową. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser. Jajka mieszamy ze śmietaną i polewamy tartę. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200˚C.

Quiche możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Fetę można zastąpić camembertem, można też dodać do szpinaku suszone pomidory.

 

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności