Przepis na pierniki i zaproszenie do kuchni warsztatowej!
Święta tuż – tuż. A jak święta to i słodkości… Nasza kuchnia warsztatowa szykuje się na ten czas, a jej menedżerka Anna Łupina, zaprasza Was na spotkanie, podczas którego nauczycie się wypiekać pierniki.
Wiecie jakie ciastka w rożnych krajach pieczone są w okolicach Świąt Bożego Narodzenia?
W Szwecji królują karmelowe i kruche ciastka kolakakor,
W Grecji są to migdałowe i obowiązkowo obtoczone w cukrze pudrze kourabiedes
We Francji pieczone są ciasteczka galette des rois, czyli nadziewane masą migdałową
W Hiszpanii mamy montecados.
W Polsce są to pierniki, które już niedługo będziemy zrobić wspólnie na warsztatach w naszej kuchni warsztatowej. Bo wiecie, że pierniki powinny swoje odleżeć? Możemy je robić już w listopadzie tak by były gotowe na święta. Zapraszamy na wspólne piernikowanie do Kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej! Zdradzimy naszą sprawdzoną recepturę i ozdobimy pierniki by cieszyły nie tylko żołądki, ale i oczy
Zapraszamy grupy przedszkolne i szkolne i nie tylko. Śledźcie Facebooka Kuchnia Kuźnia lub piszcie bezpośrednio na adres kuchnia@kuzniaspoleczna.pl
A samodzielnie spróbujcie wykonać proste hiszpańskie montecados. Łapcie przepis:
- 250 g mąki,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 6 jajek,
- sól
- mielony cynamon.
Masło ubić, aż nabierze kremowej konsystencji. Dodać cukier i ubijać do całkowitego wymieszania składników. Oddzielić białka od żółtek i żółtka dodawać kolejno do masła. Kontynuować ubijanie, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszały. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ubite białka do kremu z żółtek i masła, a całość wymieszać ostrożnymi, okrężnymi ruchami. Przesianą mąkę dosypywać stopniowo przez sitko i miksować. Dodać mielony cynamon i wymieszać. Foremki napełnić przygotowanym ciastem, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.