Przepis na barszcz ukraiński od naszych gości!
Od pierwszych dni wojny w Ukrainie gościmy w hostelu Kuźni Społecznej uchodźców, którzy przygotowują dania i dzielą się swoją wiedzą kulinarną z załogą naszej restauracji. Dziś nasi goście proponują Wam przepis na narodowe danie – barszcz ukraiński!
W I etapie smażymy żeberka wieprzowe (około 500-600 gramów) na suchej patelni, żeby puściły soki. Dodajemy 150 gramów fasoli i wszystko razem gotujemy.
II etap: Dolewamy sześć litrów wody i dodajemy 4-5 ziemniaków.
III etap: Kroimy jedną cebulę i jedną marchewkę. Smażymy na oleju roślinnym i dodajemy do garnka.
IV etap: Na dużej tarce ścieramy 3-4 buraki czerwone. Smażymy je na oleju roślinnym, dodając po trzy łyżeczki octu i cukru. Wszystko dodajemy do garnka.
V etap: Kroimy świeżą kapustę (200-300 gramów). Dodajemy do garnka.
VI etap: Smażymy na patelni jedną drobno posiekaną paprykę i wrzucamy do zupy.
VII etap: dodajemy liść laurowy, sól i pieprz wedle uznania. Gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu. Można doprawić 4-5 ząbkami czosnku, ale dorzucamy go do niegotujących się składników. Możemy dodać również koperek i pietruszkę.
VIII etap: przy podawaniu barszczu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.