6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami.

– Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się zaczęło – mówi Jagna. – Proziaki to podkarpackie chlebki, które niegdyś przygotowywało się na piecu kaflowym. Mówiło się na nie także „prosiaki” „prołoziaki”. Do ich przygotowania używa się prozy, czyli sody. 8 lat temu zajmowałam się kuchnią, która odtwarzała staropolskie przepisy, zwłaszcza z mojego regionu rodzinnego. Robiłam moje pierwsze warsztaty i livecookingi pokazując jak się robi proziaki, a nawet burgery/kanapki proziakowe oraz grillowane proziaki z owocami. Po przeprowadzce do Warszawy, miałam epizod sprzedawania proziaków z różnymi dodatkami do jednej z kawiarni. Zawsze wracam do nich z sentymentem. Chętnie podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na proziaki i pâté (smalec) z pora.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki zsiadłego mleka lub śmietany lub kefiru lub maślanki lub jogurtu
  • 80 ml cieplej wody
  • ½ łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 duży por (u mnie 3 zielone części pora)
  • puszka białej fasoli odsączonej
  • 3 liście laurowe i garstka ziela angielskiego
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki majeranku
  • sól

Przygotowanie:

Chleb:

  • Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, szczyptą soli, zsiadłym mlekiem oraz wodą, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto i rozwałkuj je na grubość centymetra,
  • Wykrój placki za pomocą szklanki, następnie smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, na małej mocy kuchenki,
  • Smaż tak długo aż w środku ciasto będzie całkowicie podsmażone.

Pâté z pora:

  • pora pokrój w talarki,
  • na patelni rozgrzej ½ szklanki oleju, dodaj pora, ziele angielskie, liść laurowy, fasolę, rodzynki oraz sól,
  • całość duś na wolnym ogniu do momentu aż wszystko będzie zarumienione i miękkie,
  • całość zblenduj, a potem dodaj majeranek.

Smacznego!

Jagna Niedzielska – kucharka, doradczyni kulinarna, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach, przyjaciółka Banków Żywności, wspierająca ich misję. Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziecie na stronie Jagny.

28 lipca 2020

Gotowanie z seniorami, czyli z babcią ci się upiecze

W Kuźni Społecznej zderzyliśmy świat seniorów ze światem dzieci. Nad kuchennym stołem zrodziła się szczególna nić porozumienia między obiema grupami, której efektem było wspólne przygotowanie kilku potraw.... czytaj dalej

24 lipca 2020

Dołącz do tych, którzy mają siłę wstać z łóżka!

Jak się masz? Jesteś radosny czy przygnębiony? Życie to dla Ciebie jeden wielki fun czy walka o to, aby podnieść się z łóżka każdego dnia? Jeśli masz wrażenie, że codzienność Cię przerasta, przeczytaj,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności