Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!
– Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się zaczęło – mówi Jagna. – Proziaki to podkarpackie chlebki, które niegdyś przygotowywało się na piecu kaflowym. Mówiło się na nie także „prosiaki” „prołoziaki”. Do ich przygotowania używa się prozy, czyli sody. 8 lat temu zajmowałam się kuchnią, która odtwarzała staropolskie przepisy, zwłaszcza z mojego regionu rodzinnego. Robiłam moje pierwsze warsztaty i livecookingi pokazując jak się robi proziaki, a nawet burgery/kanapki proziakowe oraz grillowane proziaki z owocami. Po przeprowadzce do Warszawy, miałam epizod sprzedawania proziaków z różnymi dodatkami do jednej z kawiarni. Zawsze wracam do nich z sentymentem. Chętnie podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na proziaki i pâté (smalec) z pora.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki zsiadłego mleka lub śmietany lub kefiru lub maślanki lub jogurtu
- 80 ml cieplej wody
- ½ łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki sody
- 1 duży por (u mnie 3 zielone części pora)
- puszka białej fasoli odsączonej
- 3 liście laurowe i garstka ziela angielskiego
- łyżka rodzynek
- 2 łyżki majeranku
- sól
Przygotowanie:
Chleb:
- Mąkę wymieszaj z sodą, cukrem, szczyptą soli, zsiadłym mlekiem oraz wodą, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto i rozwałkuj je na grubość centymetra,
- Wykrój placki za pomocą szklanki, następnie smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, na małej mocy kuchenki,
- Smaż tak długo aż w środku ciasto będzie całkowicie podsmażone.
Pâté z pora:
- pora pokrój w talarki,
- na patelni rozgrzej ½ szklanki oleju, dodaj pora, ziele angielskie, liść laurowy, fasolę, rodzynki oraz sól,
- całość duś na wolnym ogniu do momentu aż wszystko będzie zarumienione i miękkie,
- całość zblenduj, a potem dodaj majeranek.
Smacznego!
Jagna Niedzielska – kucharka, doradczyni kulinarna, miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach, przyjaciółka Banków Żywności, wspierająca ich misję. Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziecie na stronie Jagny.

Inne Aktualności
Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!
Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas! Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej
Twórcze lato w Biesalu. Edukacja międzykulturowa i integracja w praktyce
W lipcu zakończyliśmy dwutygodniowe warsztaty dla dzieci i młodzieży w Biesalu. Zajęcia były pełne działań kreatywnych i praktycznych – od gotowania i ogrodnictwa po teatr i rękodzieło. To część projektu... czytaj dalej