12 grudnia 2019

Promujemy ideę zero waste na Warmińskim Jarmarku Świątecznym

Święta za pasem, więc jak co roku ulice Starówki zamienią się w Warmiński Jarmark Świąteczny. Podczas niego będziemy promować ideę zero waste a także będziemy zbierać fundusze na remont spalonej w pożarze Kuźni Społecznej.

Warmiński Jarmark Świąteczny odbędzie się jak co roku, na olsztyńskiej Starówce. Nas będzie można spotkać w piątek (13.12) w Galerii Dobro Miejskiego Ośrodka Kultury, gdzie przygotowaliśmy kilka atrakcji dla odwiedzających jarmark. Podczas warsztatów edukacyjno-kulinarnych będziemy chcieli edukować i promować zagadnienia związane z przemyślanymi decyzjami zakupowymi i niemarnowaniem żywności.  To problemy aktualne zawsze, ale szczególnie uwydatniają się w okresie świątecznym, gdy czasem zapominamy się i kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Z badań wynika, że szacunkowo polska rodzina wyrzuca w święta nawet 2 kilogramy żywności. Dlatego w piątek będziemy próbowali pokazać, co zrobić z żywnością, której chcielibyśmy wyrzucić.

Program warsztatów:

W godzinach 16.30-18.00 przeprowadzimy warsztaty wraz z grupą „Zmarnowanie”, podczas których goście będą mogli dowiedzieć się jak tchnąć nowe życie w produkty, które najczęściej wyrzucamy.

Kolejne spotkanie w godz. 18.00-19.30 to lekcja tworzenia eko prezentów. Będzie można przyjrzeć się jak tworzy się ciastka w słoikach.

Na finał przygotowaliśmy pyszną atrakcję. W godz. 19.30-21.30 zorganizujemy blok kulinarny. Maciej Maciejewski opowie i pokaże, jak stworzyć przekąski w duchu zero waste oraz soki. Nie zabraknie degustacji.

Uwaga! Odwiedzający Galerię Dobro powinni zabrać ze sobą słoiki, w które będzie można nabrać peeling kawowy, produkty stworzone podczas warsztatów i świąteczne ciasto, które upieczemy.

Na Starówce będziecie Państwo mogli spotkać także naszych wolontariuszy, którzy będą zbierać datki na odbudowę naszej Kuźni Społecznej, która spłonęła w pożarze w październiku tego roku.

 

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

3 lipca 2020

Odmrażamy kulturę. Jam Session w Kuźni Społecznej!

Jazz, funk, blues, soul, pop – taka muzyka popłynie z głośników 9 lipca w Kuźni Społecznej. JAM SESSION #1 będzie można zobaczyć i odsłuchać poprzez transmisję na Facebooku. – Odmrażamy olsztyńską... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności