15 czerwca 2020

Biznes od kuchni

Po raz pierwszy uczestnicy projektu Speed Up Your Business spotkali się z ekspertami, z którymi będą współpracować przez najbliższy rok. Uzupełnieniem tych rozmów był kreatywny warsztat design thinking.

Kilkanaście dni temu podpisaliśmy umowy z dziesięcioma pierwszymi uczestnikami projektu Speed Up Your Business, którego celem jest podniesienie konkurencyjności firm z regionu Warmii i Mazur. Projekt realizowany z funduszy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 zakłada, że w ciągu trzech lat skorzysta z niego 30 firm. Wszystkie przedsiębiorstwa, które biorą udział w SUYB, będą mogły liczyć na pakiet sprofilowanych usług eksperckich, informatycznych i lokalowych.

Podczas Dnia Otwartego uczestnicy projektu mogli poznać ekspertów, którzy będą wspierać przedsiębiorców w rozwoju ich usług i produktów. Wśród nich są: radca prawny Matusz Krause, księgowa Grażyna Kalinowska, specjalista ds. marketingu Marek Ciesielski i graficzka Agnieszka Tańska. W spotkaniu wzięła udział także Anna Ciesielska, współautorka projektu Speed Up Your Business.

Wszyscy eksperci opowiedzieli o swoim doświadczeniu i zapewnili o gotowości do działania – Wraz z zespołem jestem dla państwa dostępny niemal przez cały tydzień – deklarował Mateusz Krause, a Grażyna Kalinowska zapewniała, że przed rozpoczęciem współpracy omówi z każdym z uczestników szczegółowo jego plany i oczekiwania dotyczące rozliczeń: – Wszystko po to, aby uchronić państwa przed pułapkami czyhającymi w kwestiach finansowo-podatkowych – mówiła księgowa.

Dzień Otwarty upłynął także pod znakiem pracy. Uczestnicy projektu wzięli udział w warsztacie kreatywnym design thinking, który poprowadziła Magdalena Ben-Rynkiewicz, kierownik zespołu projektów w Banku Żywności w Olsztynie. Warsztat skupiał się wokół twórczego podejścia do zarządzania, kreowania pomysłów biznesowych i rozwoju innowacyjnych produktów/usług na podstawie zdiagnozowanych potrzeb i problemów użytkowników. O tym, że poważne zagadnienie może być realizowane w wesołej atmosferze, przekonali się pracownicy Banku, których uwagę przyciągały salwy śmiechu uczestników warsztatu i z zaciekawieniem zerkali na to, co się dzieje w kuchni warsztatowej.

Zwieńczeniem kreatywnego spotkania było wspólne przygotowanie posiłku w kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej pod okiem Grzegorza Mowczuna, bankowego szefa kuchni. I tutaj uczestnicy I edycji SUYB musieli wykazać się kreatywnością, bo obiad miał powstać z produktów, które Bank Żywności uratował przed zmarnowaniem.

Dodajmy na zakończenie – posiłek był przepyszny.

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

3 lipca 2020

Odmrażamy kulturę. Jam Session w Kuźni Społecznej!

Jazz, funk, blues, soul, pop – taka muzyka popłynie z głośników 9 lipca w Kuźni Społecznej. JAM SESSION #1 będzie można zobaczyć i odsłuchać poprzez transmisję na Facebooku. – Odmrażamy olsztyńską... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności