15 czerwca 2020

Biznes od kuchni

Po raz pierwszy uczestnicy projektu Speed Up Your Business spotkali się z ekspertami, z którymi będą współpracować przez najbliższy rok. Uzupełnieniem tych rozmów był kreatywny warsztat design thinking.

Kilkanaście dni temu podpisaliśmy umowy z dziesięcioma pierwszymi uczestnikami projektu Speed Up Your Business, którego celem jest podniesienie konkurencyjności firm z regionu Warmii i Mazur. Projekt realizowany z funduszy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 zakłada, że w ciągu trzech lat skorzysta z niego 30 firm. Wszystkie przedsiębiorstwa, które biorą udział w SUYB, będą mogły liczyć na pakiet sprofilowanych usług eksperckich, informatycznych i lokalowych.

Podczas Dnia Otwartego uczestnicy projektu mogli poznać ekspertów, którzy będą wspierać przedsiębiorców w rozwoju ich usług i produktów. Wśród nich są: radca prawny Matusz Krause, księgowa Grażyna Kalinowska, specjalista ds. marketingu Marek Ciesielski i graficzka Agnieszka Tańska. W spotkaniu wzięła udział także Anna Ciesielska, współautorka projektu Speed Up Your Business.

Wszyscy eksperci opowiedzieli o swoim doświadczeniu i zapewnili o gotowości do działania – Wraz z zespołem jestem dla państwa dostępny niemal przez cały tydzień – deklarował Mateusz Krause, a Grażyna Kalinowska zapewniała, że przed rozpoczęciem współpracy omówi z każdym z uczestników szczegółowo jego plany i oczekiwania dotyczące rozliczeń: – Wszystko po to, aby uchronić państwa przed pułapkami czyhającymi w kwestiach finansowo-podatkowych – mówiła księgowa.

Dzień Otwarty upłynął także pod znakiem pracy. Uczestnicy projektu wzięli udział w warsztacie kreatywnym design thinking, który poprowadziła Magdalena Ben-Rynkiewicz, kierownik zespołu projektów w Banku Żywności w Olsztynie. Warsztat skupiał się wokół twórczego podejścia do zarządzania, kreowania pomysłów biznesowych i rozwoju innowacyjnych produktów/usług na podstawie zdiagnozowanych potrzeb i problemów użytkowników. O tym, że poważne zagadnienie może być realizowane w wesołej atmosferze, przekonali się pracownicy Banku, których uwagę przyciągały salwy śmiechu uczestników warsztatu i z zaciekawieniem zerkali na to, co się dzieje w kuchni warsztatowej.

Zwieńczeniem kreatywnego spotkania było wspólne przygotowanie posiłku w kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej pod okiem Grzegorza Mowczuna, bankowego szefa kuchni. I tutaj uczestnicy I edycji SUYB musieli wykazać się kreatywnością, bo obiad miał powstać z produktów, które Bank Żywności uratował przed zmarnowaniem.

Dodajmy na zakończenie – posiłek był przepyszny.

13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu. Siadamy do nauki Na co dzień... czytaj dalej

13 maja 2025

Wystartowała Akademia Edukatora!

Bank Żywności w Olsztynie nie zwalnia tempa – wręcz przeciwnie, wchodzi na nowy poziom działań edukacyjnych. Wystartowała Akademia Edukatora! Przez lata prowadziliśmy warsztaty, lekcje i kampanie społeczne,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności