1 grudnia 2022

Projekt SUCCESS: będziemy uczyć, jak podejmować świadome decyzje zakupowe

We współpracy z partnerami z Belgii i Finlandii realizujemy projekt SUCCESS. Jego głównym celem jest opracowanie metod, dzięki którym nasze codzienne decyzje zakupowe będą przyjaźniejsze środowisku.

Wciąż niewielu z nas, podejmując decyzje zakupowe, zastanawia się, jaki będą one miały wpływ na środowisko. Czy produkt, który kupiłem, powstał bez szkody dla natury? W jaki sposób zmniejszyć marnowanie żywności w sklepie oraz podczas gotowania? – to tylko część pytań, które powinniśmy sobie zadać podczas codziennych zakupów. Projekt SUCCESS (skrót od SUpermarkets and Consumers Collaborate towards Easy Sustainable Strategies), w którym Bank Żywności w Olsztynie bierze udział, ma opracować nowe, innowacyjne metody spojrzenia na ten problem. – W projekcie będą zaangażowane wszystkie strony procesu zakupowego – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Będą to konsumenci, przedstawiciele sieci handlowych, ale także organizacje pozarządowe i naukowcy.

W projekcie skupimy się na trzech głównych zagadnieniach:

  • Tworzeniu pozytywnego nastawienia wśród konsumentów i zwiększania wiedzy na temat zrównoważonego odżywiania i świadomych zakupów.
  • Angażowaniu konsumentów do zgłaszania zmian dotyczących przeprojektowania sklepu i modyfikacji zasad sprzedaży na mniejszkodliwe dla środowiska.
  • Współpracy naukowców z handlowcami, aby ułatwić konsumentom wybór proekologicznych produktów spożywczych oraz nakłonić ich do niemarnowania żywności.

Przygotujemy cykl warsztatów edukacyjnych

W ramach tych zagadnień odbędą się m.in.: praktyczne warsztaty kształtujące umiejętność świadomego wybierania produktów oraz badania konsumenckie. Powstanie baza inicjatyw podejmowanych przez sieci handlowe na rzecz zwiększania w diecie produktów roślinnych oraz ograniczenia marnowania żywności. Sieci handlowe zintensyfikują również współpracę, aby wymienić doświadczenia w kierunku zrównoważonej konsumpcji. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Gandawie oraz z Fińskiego Centrum Badań Technicznych podejmą badania w wybranych supermarketach.

– Edukatorzy i eksperci Banku Żywności zaprojektują i przygotują cykl praktycznych warsztatów na temat zrównoważonych zakupów w supermarkecie oraz odpowiedzialnego gotowania – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk. – Ważnym elementem działań edukacyjnych będzie nauka ograniczania spożycia mięsa oraz niemarnowania żywności podczas codziennych zakupów i przygotowywania posiłków, co będzie miało pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Zaadaptujemy i przeprowadzimy w Polsce, warsztaty „Mądry człowiek w supermarkecie”, które z sukcesem realizowane są w Belgii.

Projekt będziemy realizować do końca 2024 roku. Naszymi partnerami są: Rikolto (Vredeseilanden, Belgia), Ghent University (Belgia), EUFIC – European Food Information Council (Belgia) oraz VTT Technical Research Centre of Finland (Finlandia).SUCCESS to projekt wspierany przez EIT Food, która jest przodującą w Europie inicjatywą w zakresie innowacji w branży spożywczej. Jej celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z ośmiu wspólnot innowacji ustanowionych przez EIT, organ UE powołany, aby stymulować w Europie innowacje i przedsiębiorczość.

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności