1 grudnia 2022

Projekt SUCCESS: będziemy uczyć, jak podejmować świadome decyzje zakupowe

We współpracy z partnerami z Belgii i Finlandii realizujemy projekt SUCCESS. Jego głównym celem jest opracowanie metod, dzięki którym nasze codzienne decyzje zakupowe będą przyjaźniejsze środowisku.

Wciąż niewielu z nas, podejmując decyzje zakupowe, zastanawia się, jaki będą one miały wpływ na środowisko. Czy produkt, który kupiłem, powstał bez szkody dla natury? W jaki sposób zmniejszyć marnowanie żywności w sklepie oraz podczas gotowania? – to tylko część pytań, które powinniśmy sobie zadać podczas codziennych zakupów. Projekt SUCCESS (skrót od SUpermarkets and Consumers Collaborate towards Easy Sustainable Strategies), w którym Bank Żywności w Olsztynie bierze udział, ma opracować nowe, innowacyjne metody spojrzenia na ten problem. – W projekcie będą zaangażowane wszystkie strony procesu zakupowego – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk, kierowniczka działu innowacji i współpracy międzynarodowej Banku Żywności w Olsztynie. – Będą to konsumenci, przedstawiciele sieci handlowych, ale także organizacje pozarządowe i naukowcy.

W projekcie skupimy się na trzech głównych zagadnieniach:

  • Tworzeniu pozytywnego nastawienia wśród konsumentów i zwiększania wiedzy na temat zrównoważonego odżywiania i świadomych zakupów.
  • Angażowaniu konsumentów do zgłaszania zmian dotyczących przeprojektowania sklepu i modyfikacji zasad sprzedaży na mniejszkodliwe dla środowiska.
  • Współpracy naukowców z handlowcami, aby ułatwić konsumentom wybór proekologicznych produktów spożywczych oraz nakłonić ich do niemarnowania żywności.

Przygotujemy cykl warsztatów edukacyjnych

W ramach tych zagadnień odbędą się m.in.: praktyczne warsztaty kształtujące umiejętność świadomego wybierania produktów oraz badania konsumenckie. Powstanie baza inicjatyw podejmowanych przez sieci handlowe na rzecz zwiększania w diecie produktów roślinnych oraz ograniczenia marnowania żywności. Sieci handlowe zintensyfikują również współpracę, aby wymienić doświadczenia w kierunku zrównoważonej konsumpcji. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Gandawie oraz z Fińskiego Centrum Badań Technicznych podejmą badania w wybranych supermarketach.

– Edukatorzy i eksperci Banku Żywności zaprojektują i przygotują cykl praktycznych warsztatów na temat zrównoważonych zakupów w supermarkecie oraz odpowiedzialnego gotowania – mówi Aneta Janikowska-Kiśluk. – Ważnym elementem działań edukacyjnych będzie nauka ograniczania spożycia mięsa oraz niemarnowania żywności podczas codziennych zakupów i przygotowywania posiłków, co będzie miało pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Zaadaptujemy i przeprowadzimy w Polsce, warsztaty „Mądry człowiek w supermarkecie”, które z sukcesem realizowane są w Belgii.

Projekt będziemy realizować do końca 2024 roku. Naszymi partnerami są: Rikolto (Vredeseilanden, Belgia), Ghent University (Belgia), EUFIC – European Food Information Council (Belgia) oraz VTT Technical Research Centre of Finland (Finlandia).SUCCESS to projekt wspierany przez EIT Food, która jest przodującą w Europie inicjatywą w zakresie innowacji w branży spożywczej. Jej celem jest uczynienie systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym, zdrowym i godnym zaufania. Inicjatywa składa się z konsorcjum kluczowych graczy branżowych, startupów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. Jest to jedna z ośmiu wspólnot innowacji ustanowionych przez EIT, organ UE powołany, aby stymulować w Europie innowacje i przedsiębiorczość.

20 grudnia 2024

„Olsztyn gra dla Powodzian” – charytatywny koncert w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej

8 stycznia 2025 roku w Warmińsko-Mazurskiej Filharmonii im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbędzie się wyjątkowy koncert charytatywny pod hasłem „Olsztyn Gra dla Powodzian”. W godzinach 17:00-20:00 olsztyńscy... czytaj dalej

18 grudnia 2024

Jak nie marnować jedzenia w Święta Bożego Narodzenia?

Jak zorganizować Święta bez marnowania jedzenia? Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. To również moment, w którym łatwo o marnowanie jedzenia. Zbyt... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności