6 lipca 2023

Projekt, który realizujemy w Banku z prestiżowym wyróżnieniem!

Projekt Like a Chef, który realizujemy dzięki wsparciu Electrolux Food Foundation, zdobył nagrodę Europejskiego Stowarzyszenia Dyrektorów Stowarzyszeń.

Projekt Like a Chef to inicjatywa uruchomiona pod koniec 2017 roku, która jest programem szkoleniowym skierowanym do osób w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej. Jego głównym celem jest szkolenie kulinarne z jednoczesnym naciskiem na zrównoważone metody gotowania w myśl idei zero waste.

Projekt jest realizowany na całym świecie (Brazylia, Egipt, Szwecja, Rosja, Ukraina, St. Lucia i Polska) i wzięło w nim udział ponad 1000 osób. W Polsce program realizowany jest przez nasz Bank i właśnie trwa jego kolejna edycja (kolejne dwie wkrótce, prowadzimy obecnie rekrutację). Działania w Olsztynie skoncentrowaliśmy wokół kształcenia uchodźczyń z Ukrainy, które podczas 80-godzinnego kursu zdobywają niezbędne umiejętności w zawodzie kucharza.

Fot. worldchefs.org

Przedstawiciele Electroluxa z wyróżnieniem.
31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności