12 maja 2021

Prezes Banku: – Powinniśmy mieć większy szacunek do żywności

Na łamach branżowego miesięcznika „Bieżące Informacje, wydawanego przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie dzieli się uwagami na temat marnowania żywności. 

W wywiadzie prezes mówi m.in. o przyczynach marnowania żywności zarówno w rolnictwie, jak i na każdym etapie jej produkcji. Nie zabrakło porad i analizy zjawiska marnowania, a także skutków, jakie ono niesie.

Bieżące Informacje: – Ile kosztuje nas marnowanie żywności?

Marek Borowski: – Badania mówią, że przeciętnie na Polaka przypada 180 kilogramów zmarnowanej żywności, ale to średnia, na którą wpływ mają wszyscy w łańcuchu powstawania jedzenia. Sam polski konsument wyrzuca około 100 kg rocznie. Jeżeli przyjmiemy, że tona żywności kosztuje około 10 tys. złotych, to każdy z nas wyrzuca żywność o wartości tysiąca złotych. Czteroosobowa rodzina marnuje zatem około 4000 złotych rocznie.

Ale to nie wszystko. Jedna złotówka zmarnowanej żywności to dziewięć kalorii wyrzuconych do kosza. Nie do końca uzmysławiamy sobie, że aby wytworzyć jedną kalorię jedzenia, musimy spożytkować dziewięć kalorii innych nośników: energii, transportu, pracy ludzkiej. Zmarnowaną przez nas złotówkę trzeba przemnożyć przez dziesięć. To realne koszty, które ponosi środowisko.

Zachęcamy do lektury. Numer magazynu do pobrania tutaj (strony 32-33) www.wmodr.pl/gazeta

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności