8 grudnia 2022

Prezes Banku: lepiej dwa razy dołożyć niż raz wyrzucić

– Uważam, że nigdzie na świecie nie powinno być tak, że kogoś nie stać na podstawowe rzeczy zaspokajające jego egzystencję. A żywność jest jedną z takich rzeczy – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Marek Borowski, prezes naszego Banku, udzielił wywiadu miesięcznikowi „Pozarządowiec”. W rozmowie poruszył wątki historyczne, cofając się od 23 lata do czasu, gdy powstawał Bank.

– Na początku działalności Banku trudno nam było przebijać się z komunikatem dotyczącym niemarnowania żywności. Gdy rozmawiałem o tym problemie z kierownictwem sieci handlowych, to traktowany byłem jako osoba, która chciałaby zakłócić lub ograniczyć sprzedaż, bo sieci wychodziły z założenia, że liczy się przede wszystkim handel. A co dalej się stanie z tą żywnością? To już nie miało znaczenia. Po kilku latach mówienia o tym problemie, jako jedni z pierwszych, którzy zrozumieli, że to ważna kwestia, byli przedstawiciele Tesco oraz Piotra i Pawła – mówi Marek Borowski.

W wywiadzie możecie dowiedzieć się także, jak rozwijał się Bank, co osiągnęliśmy, jakie wyzwania przed nami stoją. Znajdziecie tam też kilka porad odnośnie niemarnowania żywności. Całość wywiadu tutaj.

Zachęcamy do lektury!

14 kwietnia 2025

I tegoroczna edycja Like a Chef za nami!

Siedemnaścioro uczestników ukończyło I edycję kursu kulinarnego Like a Chef.  80 godzin zajęć, 13 kobiet, 4 mężczyzn, jedna osoba z Białorusi – tak w skrócie można podsumować pierwszą, tegoroczną,... czytaj dalej

14 kwietnia 2025

Zostań edukatorem/ką w Twojej okolicy i dołącz do programu Food Heroes!

Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz mieć realny wpływ na przyszłe pokolenia? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie wyjątkową okazję! Dzięki grupie Electrolux oraz Electrolux Food Foundation program Food Heroes... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności