11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć konsorcjów społecznych, które biorą w nim udział.

Ideą projektu jest wdrożenie modelu przedsiębiorczości społecznej o profilu kulinarnym, zwiększającego dostępność do gotowego posiłku dla osób o niskich dochodach, bezpłatnej żywności oraz możliwość wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem w lokalnych społecznościach. Ponadto, tworzone w ramach projektu przedsiębiorstwa społeczne realizować będą zadania z zakresu aktywizacji społeczności lokalnej poprzez wdrażanie jednej z inicjatyw, tj. ogrodu społecznego lub lodówki społecznej lub sklepu społecznego

Konsorcjum Społeczne: Smaki Spółdzielnia Socjalna

Lider: Spółdzielnia Socjalna „Smaki”

Partnerzy: Bank Żywności w Olsztynie, Olsztyńskie Forum Inicjatyw Społecznych

Spółdzielnia Socjalna „Smaki” działa głównie w branży gastronomicznej, świadcząc usługi cateringu i przygotowywania posiłków. Wspiera osoby potrzebujące, wydając ciepłe dania m.in. dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Olsztynie. Spółdzielnia rozszerzyła działalność o żywienie przedszkolne i wczesnoszkolne, jednocześnie edukując dzieci o zdrowym odżywianiu. Aktywnie współpracuje z instytucjami publicznymi i prywatnymi w celu zaspokajania potrzeb lokalnej społeczności.

Najważniejsze cele realizowane w projekcie:

  • Stworzenie przestrzeni gastronomicznej (stołówki) w wyremontowanej kuchni, która będzie pełnić funkcje żywieniowe oraz narzędzie integracji i aktywizacji społecznej dla osób wykluczonych.
  • Zapewnienie dostępu do pożywnych posiłków osobom w trudnej sytuacji życiowej, z możliwością dystrybucji posiłków do domów potrzebujących.
  • Aktywizacja zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem poprzez tworzenie miejsc pracy, programów stażowych i praktyk zawodowych.
  • Uruchomienie lodówki społecznej jako symbolu solidarności i praktycznego rozwiązania dla osób starszych, samotnych i zagrożonych wykluczeniem społecznym, umożliwiającego dzielenie się nadwyżkami żywności.
  • Prowadzenie działań edukacyjnych na temat niemarnowania żywności i promocji solidarności międzypokoleniowej.

Konsorcjum Społeczne: Bank Żywności w Olsztynie Fundacja

Lider: Bank Żywności w Olsztynie Fundacja

Partner: Spółdzielnia Socjalna „Smaki”

Fundacja Bank Żywności w Olsztynie zajmuje się nieodpłatną redystrybucją żywności i wydawaniem bezpłatnych posiłków dla najbardziej potrzebujących mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego. Głównym celem statutowym jest zmniejszenie niedożywienia i głodu oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Fundacja współpracuje z różnymi sektorami i angażuje wolontariuszy. Ma doświadczenie w realizacji akcji pomocowych, np. „Akcja Zupa”, której odbiorcą byli seniorzy w pandemii koronawirusa.

Najważniejsze cele realizowane w projekcie:

  • Budowa i uruchomienie nowej kuchni społecznej wraz z zapleczem i salą konsumpcyjną (jadłodzielnią) w Wadągu.
  • Zapewnienie bezpłatnych posiłków oraz kompleksowego wsparcia (emocjonalnego, edukacyjnego, informacyjnego) osobom wykluczonym lub zagrożonym wykluczeniem, w tym osobom bezdomnym.
  • Stworzenie nowoczesnego systemu uprawy warzyw w oparciu o kontener hydroponiczny, który zapewni całoroczną produkcję świeżej żywności do wzbogacania posiłków oraz będzie pełnił funkcję edukacyjną.
  • Uruchomienie ogrodu społecznego w Wadągu, który stanie się przestrzenią integracji lokalnej społeczności oraz miejscem edukacji w zakresie upraw ekologicznych i zdrowego odżywiania.

Konsorcjum Społeczne: Wspólna Kuchnia

Lider: Mazurski Bank Żywności Fundacja IC w Piszu

Partner: Koło Gospodyń Wiejskich w Jagodnem „Mazurskie Owoce”.

Mazurski Bank Żywności IC w Piszu koncentruje się na pomocy żywnościowej, wspierając m.in. ośrodki pomocy społecznej, parafie, sołectwa. Bank pozyskuje żywność od producentów i sieci handlowych, organizuje zbiórki z udziałem wolontariuszy. Organizacja ma doświadczenie w pracy z osobami wykluczonymi, prowadzi szkolenia. Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich „Mazurskie Owoce” działa na rzecz poprawy warunków życia kobiet wiejskich, kultywowania kultury ludowej i wychowywania młodego pokolenia.

Najważniejsze cele realizowane w projekcie:

  • Powołanie spółdzielni socjalnej, która będzie zajmować się żywieniem osób o niskim statusie materialnym.
  • Przygotowywanie i dystrybucja posiłków (zarówno do zakupu, jak i finansowanych ze środków publicznych) oraz świadczenie usług cateringowych.
  • Wykorzystanie kontenera gastronomicznego udostępnionego przez Bank Żywności jako miejsca do przygotowywania, wydawania i sprzedaży posiłków.
  • Współpraca z Kołem Gospodyń Wiejskich „Mazurskie Owoce” w celu nadania posiłkom lokalnego charakteru, promocji zdrowego żywienia i optymalnego wykorzystania darowanej żywności, co zmniejszy marnowanie żywności i obniży koszty.
  • Utworzenie ogrodu społecznego, który będzie miejscem edukacji (zwłaszcza dla młodzieży i mieszkańców) w zakresie zielarstwa, w tym uprawy ziół, ich wykorzystania w zdrowych posiłkach i kuchni „zero waste”.

Konsorcjum Społeczne: Łęcznik

Lider: Fundacja Archipelag Marzeń

Partnerzy: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Tolkmicku, Naturalna Żywność Sp. z o.o.

Fundacja Archipelag Marzeń działa na terenie gminy Tolkmicko, angażując lokalnych partnerów i mieszkańców wsi Łęcze. Fundacja zidentyfikowała lokalny potencjał i stworzyła koncepcję „Łęcznika” – wiązki usług kulinarnych i spożywczych. Kluczowym pojęciem jest siła i mobilizacja wspólnoty lokalnej dla rozwoju i społecznej aktywności. „Łęcznik” to innowacyjny model przedsiębiorczości społecznej, program żywienia osób o niskich dochodach, dostarczania lokalnej żywności, edukacji żywieniowej i stymulowania rozwoju społeczności

.Najważniejsze cele realizowane w projekcie:

  • Realizacja modelu „Łęcznik” obejmującego kooperatywę spożywczą, mobilne warsztaty kulinarnych, edukację żywieniową oraz dostarczanie posiłków i produktów spożywczych dla osób o niskich dochodach, samotnych, starszych.
  • Zwiększenie dostępu do posiłków i żywności dla osób o niskich dochodach, samotnych, mieszkających na terenach wiejskich z wykluczeniem komunikacyjnym.
  • Organizacja pomocy sąsiedzkiej dla mieszkańców gminy Tolkmicko, wspierającej w zakupach produktów żywieniowych.
  • Organizacja spotkań integracyjnych, np. wigilijnych, dla osób zagrożonych wykluczeniem.
  • Uruchomienie ogrodu społecznego przy Centrum Aktywności Lokalnej w Łęczu, który będzie służył aktywizacji i integracji mieszkańców oraz realizacji zajęć kulinarnych, zielarskich i edukacji o zdrowym odżywianiu.

Konsorcjum społeczne: Warmińskie Szlaki Kulinarne

Lider: Stowarzyszenie Fabryka Dobra

Partnerzy: Bank Żywności w Elblągu, Fundacja Archipelag Marzeń

Konsorcjum składa się z podmiotów współpracujących dotychczas ze sobą w ramach różnych akcji charytatywnych oraz współpracujących merytorycznie na rzecz rozwoju sektora ekonomii społecznej. Dotychczas podejmowane przez to konsorcjum inicjatywy i działania adresowane były do społeczności lokalnej i rozwiązywaniu różnego rodzaju problemów mieszkańców, m.in. dożywianie, imprezy charytatywne, wsparcie materialne dla rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji.

Najważniejsze cele realizowane przez to konsorcjum w projekcie:

Cel główny: pomoc żywnościowa i wsparcie społeczno-integracyjne. Stowarzyszenie Fabryka Dobra koncentruje się na bezpłatnym przygotowaniu i dostarczaniu paczek żywnościowych (planowane 30 paczek miesięcznie dla rodzin) osobom potrzebującym w Elblągu i okolicach. Paczki zawierają różnorodne produkty, w tym świeże i gotowe posiłki. Dodatkowo, konsorcjum organizuje integracyjne i edukacyjne spotkania/warsztaty (około 8 miesięcznie) dla różnych grup beneficjentów (rodziny, dzieci, seniorzy, osoby w kryzysie bezdomności, samotne matki) w celu zmniejszenia ich samotności i izolacji. Fundacja Archipelag Marzeń wspiera te działania zasobami i rozwija markę „Archipelag Smaków”, produkując przetwory z lokalnych produktów.

Cel uzupełniający: aktywizacja społeczności lokalnej poprzez ogród społeczny. Bank Żywności w Elblągu jest odpowiedzialny za utworzenie i prowadzenie ogrodu społecznego na swojej działce. Celem jest zaangażowanie w pracę w ogrodzie oraz udział w warsztatach (zielarskich, florystycznych) m.in. osób starszych z klubów seniora i dzieci ze świetlicy socjoterapeutycznej, zapewniając im aktywność i integrację.

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef

Chcesz zmienić swoje życie i zdobyć nowe kwalifikacje? Weź udział w bezpłatnym kursie kulinarnym Like a Chef, przygotowującym do pracy w zawodzie kucharza.  To już przedostatnia edycja kursu Like a Chef w tym roku,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności