27 kwietnia 2021

Porozmawiajmy o żywności. Czekają bezpłatne spotkania z naukowcami.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? – między innymi na takie pytania odpowiedzą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN podczas bezpłatnych wykładów i spotkań online, na które już można się rejestrować. 

Jesteś nauczycielem, wykładowcą, a może organizujesz spotkanie branżowe i potrzebujesz eksperta? Nasi partnerzy, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przychodzą z pomocą. Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie i chętnie poprowadzą je podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń.

W portfolio akcji „Science SOS” znaleźć można ofertę spotkań m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzimy, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także, dlaczego na własną rękę nie powinniśmy eliminować glutenu z diety. Weźmiemy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzymy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów, które możemy wybrać, znajdziemy również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie.

Akcja „Science SOS”  odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda, który realizuje również Bank Żywności w Olsztynie. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN: KLIK. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.

 

25 sierpnia 2025

Targi Dobrej Wymiany. Przyjdź, daj rzeczom drugie życie

Masz w domu rzeczy, których już nie potrzebujesz, ale które mogą jeszcze komuś posłużyć? Książki, ubrania, rośliny, płyty, zegarki, drobne sprzęty, rzeczy kolekcjonerskie. Wszystko, co nadaje się do ponownego... czytaj dalej

25 sierpnia 2025

Dołącz do nas! Poszukiwany pośrednik pracy

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatek lub kandydatów do na stanowisko pośrednik pracy. Zakres obowiązków: wspieranie uczestników projektów w poszukiwaniu... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności