27 kwietnia 2021

Porozmawiajmy o żywności. Czekają bezpłatne spotkania z naukowcami.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? – między innymi na takie pytania odpowiedzą naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN podczas bezpłatnych wykładów i spotkań online, na które już można się rejestrować. 

Jesteś nauczycielem, wykładowcą, a może organizujesz spotkanie branżowe i potrzebujesz eksperta? Nasi partnerzy, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, przychodzą z pomocą. Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na nasze zdrowie i chętnie poprowadzą je podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń.

W portfolio akcji „Science SOS” znaleźć można ofertę spotkań m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzimy, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także, dlaczego na własną rękę nie powinniśmy eliminować glutenu z diety. Weźmiemy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzymy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach. Wśród tematów, które możemy wybrać, znajdziemy również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w naszej codziennej diecie.

Akcja „Science SOS”  odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda, który realizuje również Bank Żywności w Olsztynie. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN: KLIK. Wszystkie wykłady odbywają się w formule online. Liczba miejsc ograniczona.

 

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności