27 kwietnia 2022

Pomysł na sałatkę warzywną z makaronem

Leci do Was kolejny przepis przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę naszej kuchni warsztatowej 
Składniki:
  • paczka makaronu, np. kolanka, wstążki
  • 1-2 papryki
  • 1-2 ogórki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub dwa duże
  • feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub oliwa smakowa
  • oliwki, kapary – opcjonalnie
Makaron gotujemy według  zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę, ogórki i pomidory. Kroimy je w grubą kostkę. Przekładamy do miski i mieszamy. Następnie kroimy fetę, dodajemy do warzyw. Gdy makaron jest zimny, dodajemy go do miski (możemy dodać również pokrojone oliwki lub kapary). Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy wedle uznania i mieszamy po raz ostatni.
Sałatka sprawdzi się jako posiłek do pracy, lekka kolacja czy podczas grilla.
Można też przygotować ją z pozostałego po obiedzie makaronu – wówczas pozostałe składniki możemy dodać w ilości zgodnej z naszymi upodobaniami.
6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności