27 kwietnia 2022

Pomysł na sałatkę warzywną z makaronem

Leci do Was kolejny przepis przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę naszej kuchni warsztatowej 
Składniki:
  • paczka makaronu, np. kolanka, wstążki
  • 1-2 papryki
  • 1-2 ogórki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub dwa duże
  • feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub oliwa smakowa
  • oliwki, kapary – opcjonalnie
Makaron gotujemy według  zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę, ogórki i pomidory. Kroimy je w grubą kostkę. Przekładamy do miski i mieszamy. Następnie kroimy fetę, dodajemy do warzyw. Gdy makaron jest zimny, dodajemy go do miski (możemy dodać również pokrojone oliwki lub kapary). Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy wedle uznania i mieszamy po raz ostatni.
Sałatka sprawdzi się jako posiłek do pracy, lekka kolacja czy podczas grilla.
Można też przygotować ją z pozostałego po obiedzie makaronu – wówczas pozostałe składniki możemy dodać w ilości zgodnej z naszymi upodobaniami.
13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu. Siadamy do nauki Na co dzień... czytaj dalej

13 maja 2025

Wystartowała Akademia Edukatora!

Bank Żywności w Olsztynie nie zwalnia tempa – wręcz przeciwnie, wchodzi na nowy poziom działań edukacyjnych. Wystartowała Akademia Edukatora! Przez lata prowadziliśmy warsztaty, lekcje i kampanie społeczne,... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności