Pomysł na sałatkę warzywną z makaronem
Leci do Was kolejny przepis przygotowany przez Maję Świtkowską, menedżerkę naszej kuchni warsztatowej
Składniki:
- paczka makaronu, np. kolanka, wstążki
- 1-2 papryki
- 1-2 ogórki
- kilka pomidorków koktajlowych lub dwa duże
- feta
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub oliwa smakowa
- oliwki, kapary – opcjonalnie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę, ogórki i pomidory. Kroimy je w grubą kostkę. Przekładamy do miski i mieszamy. Następnie kroimy fetę, dodajemy do warzyw. Gdy makaron jest zimny, dodajemy go do miski (możemy dodać również pokrojone oliwki lub kapary). Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy wedle uznania i mieszamy po raz ostatni.
Sałatka sprawdzi się jako posiłek do pracy, lekka kolacja czy podczas grilla.
Można też przygotować ją z pozostałego po obiedzie makaronu – wówczas pozostałe składniki możemy dodać w ilości zgodnej z naszymi upodobaniami.