8 marca 2021

Pomysł na śniadanie z resztek: grzanki ze szpinakiem

Karolina Lewandowska, autorka bloga Co Pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu śniadanie w stylu zero waste.

Jak stworzyć wyjątkowe weekendowe śniadanie, a przy okazji wykorzystać resztki obiadu z tygodnia? Bardzo prosto! Zapraszam na kolejny przepis, który sprawi, że nic nie zmarnujecie, a pieczywo z tygodnia zyska nowe życie. Oto grzanki ze szpinakiem, fetą i jajkiem sadzonym. Sos szpinakowy w tym przepisie, to nic innego jak pozostałości sosu do makaronu z poprzedniego dnia. Tym samym daję Wam pomysł na to jak wykorzystać każdy inny gęsty sos, który zostanie Wam z obiadu.

Składniki:

  • gęsty sos szpinakowy z serem feta lub każdy inny, który zostanie z obiadu
  • czerstwe pieczywo
  • odrobina tartego sera
  • jajko
  • szczypior

Jak to zrobić?

Sprawa jest banalna. Pokrój czerstwe pieczywo. Rozsmaruj na nim pozostały sos, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz kilka minut aż grzanki będą gorące i chrupiące. W międzyczasie usmaż jajka sadzone i umieść je na grzankach. Posyp szczypiorkiem. Gotowe! Prawda, że banalne? A do tego nic się nie marnuje!

4 lipca 2025

Nowe życie starej szkoły – wkrótce termomodernizacja w Dłużcu

Otrzymaliśmy niemal 1,2 mln zł z funduszy unijnych na modernizację budynku, w którym powstanie Centrum Edukacji w Dłużcu. Dzięki inwestycji dawna szkoła stanie się nowoczesną przestrzenią edukacji, integracji i... czytaj dalej

3 lipca 2025

Zatrudnimy animatora (kę) przedsiębiorczości społecznej

W związku z działaniami realizowanymi przez Bank Żywności w Olsztynie poszukujemy kandydatki lub kandydata na stanowisko:Animatora/Animatorki Przedsiębiorczości Społecznej Miejsce pracy: Olsztyn i pow. olsztyński... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności