8 marca 2021

Pomysł na śniadanie z resztek: grzanki ze szpinakiem

Karolina Lewandowska, autorka bloga Co Pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu śniadanie w stylu zero waste.

Jak stworzyć wyjątkowe weekendowe śniadanie, a przy okazji wykorzystać resztki obiadu z tygodnia? Bardzo prosto! Zapraszam na kolejny przepis, który sprawi, że nic nie zmarnujecie, a pieczywo z tygodnia zyska nowe życie. Oto grzanki ze szpinakiem, fetą i jajkiem sadzonym. Sos szpinakowy w tym przepisie, to nic innego jak pozostałości sosu do makaronu z poprzedniego dnia. Tym samym daję Wam pomysł na to jak wykorzystać każdy inny gęsty sos, który zostanie Wam z obiadu.

Składniki:

  • gęsty sos szpinakowy z serem feta lub każdy inny, który zostanie z obiadu
  • czerstwe pieczywo
  • odrobina tartego sera
  • jajko
  • szczypior

Jak to zrobić?

Sprawa jest banalna. Pokrój czerstwe pieczywo. Rozsmaruj na nim pozostały sos, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz kilka minut aż grzanki będą gorące i chrupiące. W międzyczasie usmaż jajka sadzone i umieść je na grzankach. Posyp szczypiorkiem. Gotowe! Prawda, że banalne? A do tego nic się nie marnuje!

17 września 2025

Dołącz do nas! Szukamy animatorki/a przedsiębiorczości społecznej

Miejsce pracy: Olsztyn i powiat olsztyński (częściowa praca w terenie) Główne zadania: Diagnozowanie potencjału środowisk lokalnych. Wyszukiwanie i wspieranie liderów lokalnych. Inicjowanie spotkań oraz... czytaj dalej

16 września 2025

Dwa projekty, osiemdziesiąt historii, jedna wspólnota

Zakończyliśmy realizację dwóch projektów integracyjnych „Nowe relacje, nowe możliwości” oraz „Przyjaźni sąsiedzi”. Skierowane były do 80 obywateli Ukrainy i Białorusi mieszkających w Olsztynie oraz w... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności