8 marca 2021

Pomysł na śniadanie z resztek: grzanki ze szpinakiem

Karolina Lewandowska, autorka bloga Co Pysznego? proponuje Wam w tym miesiącu śniadanie w stylu zero waste.

Jak stworzyć wyjątkowe weekendowe śniadanie, a przy okazji wykorzystać resztki obiadu z tygodnia? Bardzo prosto! Zapraszam na kolejny przepis, który sprawi, że nic nie zmarnujecie, a pieczywo z tygodnia zyska nowe życie. Oto grzanki ze szpinakiem, fetą i jajkiem sadzonym. Sos szpinakowy w tym przepisie, to nic innego jak pozostałości sosu do makaronu z poprzedniego dnia. Tym samym daję Wam pomysł na to jak wykorzystać każdy inny gęsty sos, który zostanie Wam z obiadu.

Składniki:

  • gęsty sos szpinakowy z serem feta lub każdy inny, który zostanie z obiadu
  • czerstwe pieczywo
  • odrobina tartego sera
  • jajko
  • szczypior

Jak to zrobić?

Sprawa jest banalna. Pokrój czerstwe pieczywo. Rozsmaruj na nim pozostały sos, posyp tartym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz kilka minut aż grzanki będą gorące i chrupiące. W międzyczasie usmaż jajka sadzone i umieść je na grzankach. Posyp szczypiorkiem. Gotowe! Prawda, że banalne? A do tego nic się nie marnuje!

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności