29 marca 2021

Pomysł na słodkości: kruche ciasteczka z powidłami

Macie ochotę na pyszności? Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, proponuje Wam prosty przepis na kruche ciasteczka z powidłami.

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 280 g mąki
  • powidła (śliwkowe)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło ucieramy/miksujemy na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i ponownie ucieramy/miksujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy w folię spożywczą albo woreczek i chłodzimy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy ciastka o grubości około pół centymetra. Wykrawamy szklanką lub foremką kształt. W połowie porcji robimy dziurkę kieliszkiem lub mniejszą foremką i pieczemy 8-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Gdy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy około łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierzch przykładamy ciastko z dziurką, delikatnie dociskamy i odkładamy na kilka minut, by ciastka się skleiły.

Smacznego!

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności