29 marca 2021

Pomysł na słodkości: kruche ciasteczka z powidłami

Macie ochotę na pyszności? Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, proponuje Wam prosty przepis na kruche ciasteczka z powidłami.

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 280 g mąki
  • powidła (śliwkowe)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło ucieramy/miksujemy na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i ponownie ucieramy/miksujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy w folię spożywczą albo woreczek i chłodzimy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy ciastka o grubości około pół centymetra. Wykrawamy szklanką lub foremką kształt. W połowie porcji robimy dziurkę kieliszkiem lub mniejszą foremką i pieczemy 8-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Gdy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy około łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierzch przykładamy ciastko z dziurką, delikatnie dociskamy i odkładamy na kilka minut, by ciastka się skleiły.

Smacznego!

6 marca 2025

Przyjedź do Piecek. Organizujemy dni przedsiębiorczości!

Marzysz o założeniu własnej firmy, fundacji lub przedsiębiorstwa społecznego? A może już prowadzisz biznes, ale chcesz go rozwinąć? Niezależnie od miejsca, w którym jesteś zapraszamy na intensywne, bezpłatne... czytaj dalej

5 marca 2025

Uruchomiliśmy kontener do uprawy roślin w systemie hydroponicznym

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Uprawa przez cały rok Kontener trafił do... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności