29 marca 2021

Pomysł na słodkości: kruche ciasteczka z powidłami

Macie ochotę na pyszności? Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, proponuje Wam prosty przepis na kruche ciasteczka z powidłami.

Składniki:

  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 280 g mąki
  • powidła (śliwkowe)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Masło ucieramy/miksujemy na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodajemy cukier i ponownie ucieramy/miksujemy przez 5 minut. Następnie wsypujemy mąkę i dodajemy jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy w folię spożywczą albo woreczek i chłodzimy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy ciastka o grubości około pół centymetra. Wykrawamy szklanką lub foremką kształt. W połowie porcji robimy dziurkę kieliszkiem lub mniejszą foremką i pieczemy 8-11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Gdy ciastka ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładamy około łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmarowujemy. Na wierzch przykładamy ciastko z dziurką, delikatnie dociskamy i odkładamy na kilka minut, by ciastka się skleiły.

Smacznego!

18 grudnia 2025

Gotuj, nie wyrzucaj! Darmowy e-book

Ten e-book pokazuje, jak gotować tanio, sensownie i bez marnowania jedzenia. Konkretne przepisy i praktyczne zasady wypracowane podczas warsztatów przez mieszkańców Olsztyna we współpracy z lokalnymi szefami kuchni.... czytaj dalej

17 grudnia 2025

Blisko ludzi i ich codziennych spraw. Działania towarzyszące FEPŻ

Pomoc żywnościowa to dla nas coś więcej niż przekazanie paczki. W ramach działań towarzyszących programowi Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 jesteśmy tam, gdzie potrzebne są rozmowa, wiedza i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności