28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik.
Składniki: 
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka pokrojonych bakalii

Przygotowanie: 

Jabłka obieramy i kroimy w  kostkę. Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i dodajemy bakalie. Odstawić wszystko na godzinę. Po godzinie do jabłek wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/papierem do pieczenia. Piec ok. 40-60 min (do suchego patyczka) w średnio rozgrzanym piekarniku. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
7 lipca 2025

Prezes Banku z Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Marek Borowski, założyciel i prezes Banku Żywności w Olsztynie, został uhonorowany Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wyróżnienie, które nadała kapituła pod przewodnictwem prezydenta RP Andrzeja Dudy,... czytaj dalej

4 lipca 2025

Nowe życie starej szkoły – wkrótce termomodernizacja w Dłużcu

Otrzymaliśmy niemal 1,2 mln zł z funduszy unijnych na modernizację budynku, w którym powstanie Centrum Edukacji w Dłużcu. Dzięki inwestycji dawna szkoła stanie się nowoczesną przestrzenią edukacji, integracji i... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności