28 września 2022

Pomysł na niezłe ciacho! Włoski jabłecznik

Jak co miesiąc, zaglądamy do książki kucharskiej Mai Świtkowskiej, menedżerki naszej kuchni warsztatowej. Tym razem Maja proponuje Wam przepis na włoski jabłecznik.
Składniki: 
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka pokrojonych bakalii

Przygotowanie: 

Jabłka obieramy i kroimy w  kostkę. Przekładamy je do miski, zasypujemy cukrem i dodajemy bakalie. Odstawić wszystko na godzinę. Po godzinie do jabłek wbijamy jajka, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/papierem do pieczenia. Piec ok. 40-60 min (do suchego patyczka) w średnio rozgrzanym piekarniku. Po ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności