1 lutego 2021

Pomidorowe pulpeciki z indyka dobre na każdą okazję

Łapcie comiesięczny przepis od zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, poleca w tym miesiącu pomidorowe pulpeciki z indyka, które można wykorzystać do sałatki, na obiad, do pudełka do pracy albo jako fingerfood na weekendowe spotkanie ze znajomymi.  

Do przygotowania około 10 sztuk pulpetów będą potrzebne nam:

  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub namoczona bułka
  • 2 łyżki pomidorowego pesto (jeśli nie macie pesto, a pomidory są w oleju/zalewie, to 2 łyżki takiej zalewy)
  • 4 suszone pomidory
  • zioła prowansalskie, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Cebulę i czosnek szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy pesto lub olej z zalewy suszonych pomidorów i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż będą miękkie. Suszone pomidory kroimy w paski.

Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy jajko, pokrojone pomidory, zioła, cebulę oraz czosnek, a także kaszę mannę lub namoczoną w mleku bułkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z mięsa pulpeciki i lekko je dociskamy. Pieczemy ok. 20-25 minut (może je też usmażyć na patelni).

W wersji fingerfood formujemy mniejsze pulpeciki lub placuszki i możemy je podawać z sosem czosnkowo – koperkowym lub czosnkowym z ziołami prowansalskimi.

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności