Pomidorowe pulpeciki z indyka dobre na każdą okazję
Łapcie comiesięczny przepis od zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Maja Świtkowska, autorka bloga Kuchnia Psychola, poleca w tym miesiącu pomidorowe pulpeciki z indyka, które można wykorzystać do sałatki, na obiad, do pudełka do pracy albo jako fingerfood na weekendowe spotkanie ze znajomymi.
Do przygotowania około 10 sztuk pulpetów będą potrzebne nam:
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 2-3 łyżki kaszy manny lub namoczona bułka
- 2 łyżki pomidorowego pesto (jeśli nie macie pesto, a pomidory są w oleju/zalewie, to 2 łyżki takiej zalewy)
- 4 suszone pomidory
- zioła prowansalskie, natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
Cebulę i czosnek szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy pesto lub olej z zalewy suszonych pomidorów i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż będą miękkie. Suszone pomidory kroimy w paski.
Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy jajko, pokrojone pomidory, zioła, cebulę oraz czosnek, a także kaszę mannę lub namoczoną w mleku bułkę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z mięsa pulpeciki i lekko je dociskamy. Pieczemy ok. 20-25 minut (może je też usmażyć na patelni).
W wersji fingerfood formujemy mniejsze pulpeciki lub placuszki i możemy je podawać z sosem czosnkowo – koperkowym lub czosnkowym z ziołami prowansalskimi.