7 listopada 2024

Pojechaliśmy do Belgii podsumować projekt SUCCESS

Reprezentantki naszego Banku udały się do Gandawy, aby podzielić się spostrzeżeniami na temat projektu SUCCESS, który realizowaliśmy przez ostatnie trzy lata

– Projekt SUCCESS, finansowany przez EIT Food, miał na celu promowanie zrównoważonej konsumpcji poprzez tworzenie strategii wspierających konsumentów w dokonywaniu świadomych, ekologicznych wyborów, – mówi Michalina Jakubowska. – Kluczowe cele obejmowały zwiększenie świadomości na temat zrównoważonych produktów, edukację konsumentów oraz współpracę z partnerami, takimi jak organizacja Rikolto, Uniwersytet w Gandawie, VTT oraz EUFIC.

Nasz Bank odegrał istotną rolę w projekcie, realizując i wdrażając innowacyjne warsztaty, takie jak „Sustainable Shop&Cook” oraz „Sprytny w Supermarkecie”. – Dzięki tym inicjatywom ponad 240 uczestników zdobyło praktyczne umiejętności, które pomagają im podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe i kulinarne, wspierając jednocześnie ochronę środowiska – dodaje Joanna Michalak.

Podczas pobytu w Gandawie reprezentantki naszego Banku odwiedziły Knol & Kool, miejsce łączące funkcje supermarketu i restauracji wegańskiej, które promuje zrównoważone podejście do żywności i minimalizację marnowania zasobów. W restauracji Knol & Kool dania powstają z produktów, które wkrótce osiągną datę ważności lub mają drobne niedoskonałości wizualne, lecz są nadal pełnowartościowe. To miejsce wspiera świadome wybory konsumenckie, pomagając klientom lepiej wykorzystywać dostępne zasoby i minimalizować marnowanie żywności.

Podczas spotkania partnerzy projektu SUCCESS omówili najważniejsze działania, które mają przyczynić się do zwiększenia świadomości na temat zrównoważonej konsumpcji, co stanowi istotny krok w kierunku bardziej odpowiedzialnego podejścia do żywności w Europie.

Obejrzyj nasz film o warsztatach projektowych:

26 listopada 2024

Świąteczna Zbiórka Żywności – 29/30 listopada!

-W dniach 29-30 listopada pojawimy się w sklepach w Olsztynie i wybranych miastach regionu, zachęcając Państwa do przekazania żywności, która trafi na wigilijne stoły najbardziej potrzebujących mieszkańców Warmii... czytaj dalej

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności