24 października 2022

Pobierz bezpłatny niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste

Światowy Dzień Żywności jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności, które, jak zwykle w tym okresie, publikują specjalny raport, dotyczący swojej działalności. Przy okazji powstały dwa dokumenty — niezbędnik kryzysowy i poradnik zero waste.

Raport podsumowujący ostatni rok działalności Banków przedstawiono podczas konferencji w Warszawie, której partnerem strategicznym był Lidl Polska.

Konflikt w Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Autorzy opracowania zaprezentowali  szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa żywności w Polsce.

W trakcie konferencji i prezentacji głównych wniosków raportu odbyły się specjalne panele tematyczne, podczas których przedstawiono rady, jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcono finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Był on też uzupełnieniem dokumentu, w którym możemy znaleźć m.in. odpowiedzi na pytania: czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia lub, czy wprowadzenie kilku określonych sposobów może ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy?

Drugi panel dotknął kwestii filozofii zero waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przyczynia się do ochrony środowiska. Podczas dyskusji poruszono kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie wydając pieniędzy na dostawy. Szczegóły można znaleźć w niezbędniku kryzysowym.


Raport FPBŻ

Niezbędnik Kryzysowy

Raport Zero Waste

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

3 listopada 2025

Wyniki konkursu na ustawienie lodówki społecznej. Sprawdź, czy znajdzie się w Twojej gminie!

Bank Żywności w Olsztynie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie z przyjemnością ogłaszają listę 13 gmin i miast, beneficjentów konkursu na utworzenie nowych lodówek... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności