15 maja 2018

Pobiegli w szczytnym celu

IV Charytatywna sztafeta integracyjna „O co biega?” za nami. Na imprezie organizowanej przez Rotary Club Olsztyn Varmia zbierano pieniądze między innymi na wyposażenie kuchni społecznej, budowanej przy Banku Żywności w Olsztynie.

Istotą biegu jest integracja społeczna niepełnosprawnych sportowców startujących w Olimpiadach Specjalnych, a także wszystkich osób niepełnosprawnych uprawiających sport. Przy okazji wydarzenia odbywa się zbiórka funduszy. W tym roku organizatorzy wskazali dwa cele:
– wyposażenie ogrodu sensorycznego przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Olsztynie
– wsparcie wyposażenia kuchni społecznej, budowanej przy Banku Żywności w Olsztynie

W biegu wzięły udział pięcioosobowe drużyny. Zawodnicy rywalizowali na łącznym dystansie 7777 m. Hasłem imprezy były „Kuchnie świata”, więc uczestnicy biegli w przebraniach związanych z żywnością. Na trasie można było zobaczyć kucharzy, ale też kanapkę, pomidora czy banana. Nie mogło tez zabraknąć drużyny Banku Żywności w Olsztynie. Wynik zszedł na dalszy plan, a najważniejsza była dobra zabawa. Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe medale.

Poznaj wyniki sztafety

Biegacze oraz kibice mogli posilić się na stoisku Banku Żywności w Olsztynie. Częstowaliśmy pożywną lemoniadą, sałatkami i goframi. Podczas wydarzenia przeprowadziliśmy zbiórkę do puszek. Pieniądze przeznaczone będą na wyposażenie kuchni społecznej. Na stoisku były też gry i zabawy edukacyjne na temat żywności i jej niemarnowania. A czym będzie kuchnia społeczno-warsztatowa? To unikalny w skali kraju projekt, który będzie pełnił funkcję integracyjną i szkoleniową. Potrzebujący otrzymają tam zbilansowane posiłki. Osoby przywracane na rynek pracy będą mogły uczyć się nowego zawodu, a wszyscy chętni wziąć udział w warsztatach na temat gotowania i niemarnowania żywności. Otwarcie obiektu planowane jest w 2019 roku.

16 maja 2025

Wspieramy kobiety w budowaniu przyszłości sektora spożywczego

Rozpoczęliśmy projekt EIT Food Ample Olsztyn, który jest stworzony z myślą o wsparciu kobiet w rozwoju przedsiębiorczości w sektorze rolno-spożywczym. Głównym celem projektu jest wzmocnienie kompetencji zawodowych... czytaj dalej

16 maja 2025

Hydroponiczna rewolucja. Pierwsze zbiory sałaty z naszego kontenera

W naszym magazynie wyrosła pierwsza sałata uprawiana bez grama ziemi. Dzięki technologii hydroponicznej i specjalistycznemu kontenerowi, możliwa stała się produkcja świeżych warzyw nawet w miejskich warunkach. To... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności