15 maja 2018

Pobiegli w szczytnym celu

IV Charytatywna sztafeta integracyjna „O co biega?” za nami. Na imprezie organizowanej przez Rotary Club Olsztyn Varmia zbierano pieniądze między innymi na wyposażenie kuchni społecznej, budowanej przy Banku Żywności w Olsztynie.

Istotą biegu jest integracja społeczna niepełnosprawnych sportowców startujących w Olimpiadach Specjalnych, a także wszystkich osób niepełnosprawnych uprawiających sport. Przy okazji wydarzenia odbywa się zbiórka funduszy. W tym roku organizatorzy wskazali dwa cele:
– wyposażenie ogrodu sensorycznego przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Olsztynie
– wsparcie wyposażenia kuchni społecznej, budowanej przy Banku Żywności w Olsztynie

W biegu wzięły udział pięcioosobowe drużyny. Zawodnicy rywalizowali na łącznym dystansie 7777 m. Hasłem imprezy były „Kuchnie świata”, więc uczestnicy biegli w przebraniach związanych z żywnością. Na trasie można było zobaczyć kucharzy, ale też kanapkę, pomidora czy banana. Nie mogło tez zabraknąć drużyny Banku Żywności w Olsztynie. Wynik zszedł na dalszy plan, a najważniejsza była dobra zabawa. Wszyscy uczestnicy zawodów otrzymali pamiątkowe medale.

Poznaj wyniki sztafety

Biegacze oraz kibice mogli posilić się na stoisku Banku Żywności w Olsztynie. Częstowaliśmy pożywną lemoniadą, sałatkami i goframi. Podczas wydarzenia przeprowadziliśmy zbiórkę do puszek. Pieniądze przeznaczone będą na wyposażenie kuchni społecznej. Na stoisku były też gry i zabawy edukacyjne na temat żywności i jej niemarnowania. A czym będzie kuchnia społeczno-warsztatowa? To unikalny w skali kraju projekt, który będzie pełnił funkcję integracyjną i szkoleniową. Potrzebujący otrzymają tam zbilansowane posiłki. Osoby przywracane na rynek pracy będą mogły uczyć się nowego zawodu, a wszyscy chętni wziąć udział w warsztatach na temat gotowania i niemarnowania żywności. Otwarcie obiektu planowane jest w 2019 roku.

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności