29 września 2018

Noc naukowców za nami!

28 września Bank Żywności w Olsztynie wziął udział w Nocy Naukowców – Fusion Night, która odbyła się w Galerii Warmińskiej w Olsztynie. Organizatorem wydarzenia był Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN.

O tematyce niemarnowania jedzenia słyszy się dość często. Edukatorzy z Banku Żywności przez cały dzień uczyli, w jaki sposób przeciwdziałać wyrzucaniu jedzenia. Przekaz skierowany był zarówno do dzieci jak i dorosłych.  A chętnych było niemało, bo Galerię Warmińską 28 września odwiedziły tłumy!

Ogromną atrakcją stoiska Banku Żywności cieszyły się pokazy kulinarne „Zbyt dobre żeby wyrzucić”. Bankowi kucharze przygotowywali pyszne, owocowe koktajle i koreczki, powstałe z resztek serów, owoców i warzyw. Wśród pokazowych dań znalazły się jeszcze: carpaccio z buraka, pesto z pietruszki, pizza z resztkami serów i placki bananowe. Każdego dania można było oczywiście skosztować.

Niemniejszym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty edukacyjne „Przechowuję, nie marnuję”. Pokazywaliśmy, że nawet odpowiednie ułożenie produktów w lodówce ma wpływ na zachowanie, a czasem i przedłużenie ich świeżości i jakości. Dodatkowo, dzięki magnetycznej układance, najmłodsi mogli sami opracować cykl produkcji jogurtu i wskazać jakie zasoby są wykorzystywane do jego produkcji .

Atrakcja, która cieszyła się największym zainteresowaniem, odbyła się po południu, kiedy to druga zmiana kucharzy „wyczarowała”  pizzę z resztek serów oraz placuszki ze starych bananów. Produkty te były dosłownie rozchwytywane przez najmłodszych! Wszystkiemu towarzyszyła edukacja – jak mądrze wykorzystać produkty, którym kończy się termin ważności. Dodatkowo, dzieci  rozwiązywały rozmaite łamigłówki, m.in. ile wody zużywa się do produkcji litra mleka czy jednego hamburgera oraz jakie produkty wyrzuca się najczęściej.




10 lipca 2020

Smaki Pokoleń: wspólne warsztaty dla młodszych i starszych

Rozpoczynamy realizację projektu edukacyjnego, w ramach którego przeszkolimy 80 osób z zakresu prawidłowego odżywiania i niemarnowania żywności. Wartością dodaną jest aspekt pokoleniowy, bo w kuchni warsztatowej... czytaj dalej

6 lipca 2020

Przepis Jagny Niedzielskiej: proziaki!

Jak co miesiąc przedstawiamy Wam przepis zaprzyjaźnionej blogerki kulinarnej. Tym razem Jagna Niedzielska zachęca do wypieku podkarpackich chlebków, zwanych proziakami. – Od tej potrawy chyba całe moje gotowanie się... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności