20 grudnia 2023

Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj je do lodówki społecznej

Zdarza się, że nie jesteśmy w stanie zagospodarować całej żywności, którą kupiliśmy i wyrzucamy ją do śmieci. Od środy (20.12) ten problem można rozwiązać, przekazując nadwyżki żywności do lodówki społecznej, którą ustawiliśmy przy Kuźni Społecznej i Banku Żywności w Olsztynie (ul. Marka Kotańskiego 1). W ten sposób uratujemy jedzenie i pomożemy potrzebującym. 

Idea lodówki społecznej jest prosta. Każdy może zostawić w niej żywność lub skorzystać z jej zawartości. Rzecz w tym, aby nic się nie zmarnowało. Nie przypadkiem działanie lodówki inaugurujemy przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. To moment, kiedy problem marnowania żywności osiąga punkt krytyczny. — W okolicach świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia niż w ciągu pozostałych dni w roku. — mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Jaką żywność można zostawiać w lodówce? Przede wszystkim taką, którą sami chcielibyśmy zjeść — tłumaczy Marek Borowski. — Mogą to być produkty zapakowane, przed upływem przydatności do spożycia. Produkty domowe, jak sałatki, ciasta, zupy muszą być szczelnie zamknięte, opatrzone datą przygotowania i opisem. Nie jesteśmy w stanie weryfikować jakości podarowanych produktów. Liczymy jednak na to, że osoby wychodzące z inicjatywą będą miały na uwadze zdrowie i godność drugiego człowieka.

Mile widziana jest żywność nie tylko o przedłużonej przydatności do spożycia, ale także świeże warzywa i owoce. Podstawową zasadą jest oczywiście świeżość produktów, ale każdy, kto chce skorzystać z zawartości lodówki, robi to na własną odpowiedzialność.

Warto dodać, że obok lodówki znajduje się szafa, do której można włożyć produkty suche, niewymagające przechowywania w lodówce.

Lodówka społeczna została ustawiona w ramach projektu „Angażuj swoje pokolenie i szanuj jedzenie”. Projekt finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.

 

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

21 lipca 2025

Pomagaj bez wydawania ani grosza więcej. Wystarczy… zrobić zakupy!

Czy można pomagać, nie ponosząc żadnych dodatkowych kosztów? Tak. Wystarczy robić zakupy online przez FaniMani.pl, a część wartości transakcji trafi do nas!  Jak to działa? FaniMani.pl to serwis, który... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności