23 grudnia 2020

Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj je do lodówki społecznej

Zdarza się, że w ferworze przygotowań do świąt kupimy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść. Nie wyrzucajmy jej do śmieci, tylko przekażmy potrzebującym. Można to zrobić, korzystając z lodówki społecznej, która znajduje się przy Stowarzyszeniu Pomocy Dzieciom i Rodzinie „Arka” przy ul. Niepodległości.

Idea lodówki społecznej jest prosta. Każdy może zostawić w niej żywność lub skorzystać z zawartości lodówki. Rzecz w tym, aby nic się nie zmarnowało. Nie przypadkiem działanie pierwszej w Olsztynie lodówki zostało zainaugurowane przy okazji ubiegłorocznych świąt. To moment, kiedy problem marnowania żywności osiąga punkt krytyczny. — W okolicach świąt marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia niż w ciągu pozostałych dni w roku. — mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. — Lodówki społeczne powstają w kolejnych miastach Polski i za każdym razem jest to trafiona inicjatywa.

Jaką żywność można zostawiać w lodówce? Przede wszystkim taką, którą sami chcielibyśmy zjeść — tłumaczy Marek Borowski. — Mogą to być produkty zapakowane, przed upływem przydatności do spożycia. Produkty domowe, jak sałatki, ciasta, zupy muszą być szczelnie zamknięte, opatrzone datą przygotowania i opisem. Nie jesteśmy w stanie weryfikować jakości podarowanych produktów. Liczymy jednak na to, że osoby wychodzące z inicjatywą będą miały na uwadze zdrowie i godność drugiego człowieka.

Mile widziana jest żywność nie tylko o przedłużonej przydatności do spożycia, ale także świeże warzywa i owoce czy potrawy gotowe do odgrzania. Podstawową zasadą jest oczywiście świeżość produktów, ale każdy, kto chce skorzystać z zawartości lodówki, robi to na własną odpowiedzialność.

Opiekę merytoryczną nad lodówką utrzymuje Bank Żywności w Olsztynie we współpracy z wolontariuszami ze szkół podstawowych i średnich, skupionych wokół regionalnego oddziału Towarzystwa Przyjaciół Dzieci.

 

Regulamin użytkowania lodówki społecznej:

 

Z lodówki społecznej może korzystać każdy, kto tego potrzebuje

Jedzenie z lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność

Nie bierz wszystkiego – dziel się jedzeniem z innymi 

Zostawiaj żywność, którą sam chciałbyś zjeść

Zostawiaj żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu

Wyroby własne opisz nazwą i datą przygotowania

Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań

Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie posiłku występują alergeny napisz to na
opakowaniu

Nie wkładaj do lodówki surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie

Nie wkładaj do lodówki surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatara

Nie wkładaj do lodówki produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek

W lodówce (za bocznymi drzwiami) zostawiaj produkty suche

Staraj się zachować czystość i porządek w lodówce, domykaj ją dokładnie

Zauważyłeś coś niepokojącego w działaniu lodówki? Napisz do nas: bz.olsztyn@bankizywnosci.pl 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności