13 maja 2025

Nie tylko żywność. Pomagamy firmom rosnąć

Rozdajemy żywność, ale też… pomysły na biznes. Realizujemy właśnie projekt, dzięki któremu nabędziemy kompetencje, które pozwolą wesprzeć nam małe i średnie firmy z regionu.

Siadamy do nauki

Na co dzień zajmujemy się pomocą żywnościową, ale dobrze wiemy, że rozwój społeczny i gospodarczy idą ze sobą w parze. Dlatego rozpoczęliśmy nowy projekt, który wykracza poza to, z czym Bank Żywności w Olsztynie jesteśmy zwykle kojarzeni. Chcemy wspierać małe i średnie przedsiębiorstwa z naszego regionu w rozwoju — z myślą o innowacjach i zrównoważonym działaniu.

Dlatego realizujemy projekt „Kompetentne kadry IOB wsparciem dla rozwoju MŚP i inteligentnych specjalizacji Warmii i Mazur”.  Zakłada on cykl krajowych i zagranicznych działań, w których weźmiemy udział: szkoleń, warsztatów, wizyt studyjnych i konsultacji. Liczymy, że wiedza, którą nabędziemy pozwoli nam tworzyć nowe usługi wspierające przedsiębiorców.

Cztery obszary doradztwa

Naszym celem jest rozwinięcie czterech praktycznych obszarów doradztwa, z których będą mogły skorzystać firmy z Warmii i Mazur. Chodzi o:

  • wsparcie menedżera biznesu,
  • rozwój przedsiębiorstw społecznych,
  • raportowanie ESG
  • wdrażanie rozwiązań z zakresu gospodarki obiegu zamkniętego i społecznej odpowiedzialności biznesu.

— Realizujemy ten projekt, bo wierzymy, że przyszłość naszego regionu zależy nie tylko od wielkich inwestycji, ale też od tego, jak działają i rozwijają się małe i średnie firmy — mówi Aneta Łabanowska, koordynatorka projektu z Banku Żywności w Olsztynie. — Chcemy pomóc im odnaleźć się w świecie zmieniających się regulacji, rosnących wymagań klientów i wyzwań środowiskowych. W tym celu uczymy się od najlepszych. Odwiedzimy partnerów we Włoszech i Rumunii, ale będziemy także współpracować z ekspertami z Polski.

Projekt potrwa do końca 2025 roku i jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Warmii i Mazur.k

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności