8 lipca 2022

Nauka gotowania szansą na nowe życie w Polsce

W Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie rozpoczęliśmy projekt „Like a Chef”, którego celem jest aktywizacja zawodowa uchodźczyń z Ukrainy.

Projekt, finansowany przez firmę Electrolux Food Foundation, zakłada organizację cyklu szkoleń kulinarnych, które wyposażą 16 uchodźczyń w umiejętności przydatne do podjęcia pracy w gastronomii. – Wierzymy, że to właściwy kierunek działań, bo z uwagi na sezon letni zapotrzebowanie na pracowników gastronomii znacznie wzrosło – mówi Anna Archutowska, dyrektor Banku Żywności w Olsztynie. – Wiedza i umiejętności nabyte podczas dwumiesięcznego kursu będą na tyle kompleksowe, że kobiety powinny bez problemu znaleźć pracę, a to w konsekwencji wpłynie na poprawę ich sytuacji materialnej i, mamy nadzieję, pozwoli, choć na chwilę zapomnieć o wojnie.

Podczas pierwszych dni szkolenia Ukrainki zapoznały się z podstawami systemu HACCP w gastronomii, zagadnieniami z zakresu bezpieczeństwa i ochrony przeciwpożarowej, czy pierwszej pomocy. Nauczyły się także podstaw odpowiedniej obróbki wstępnej i termicznej produktów spożywczych, zasad racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni, a także z założeniami idei zero waste.

Po zdobyciu wiedzy związanej z podstawowymi zasadami działania w kuchni, uchodźczynie rozpoczęły praktyczny kurs przygotowania posiłków. Uczyły się m.in., jak przygotować wywary, sosy i marynaty, śniadania standardowe, ale także wegetariańskie i wegańskie. Przygotowane przez kobiety zupy kremowe, chłodniki, dania z wykorzystaniem makaronu oraz na bazie produktów mącznych zachwyciły nie tylko kucharzy prowadzących zajęcia, ale i kilku pracowników Banku Żywności w Olsztynie, którzy mieli okazję ich spróbować.

Przed kobietami jeszcze kilkanaście dni szkoleń, podczas których zapoznają się z technikami zdobienia i podawania potraw, nauczą się jak praktycznie wykorzystywać techniki kulinarne (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, grill, konfitowanie i technika sous-vide). Podczas kursu dowiedzą się również jak przygotować dania wegetariańskie z wykorzystaniem zasad zero waste, dania mięsne, rybne, desery oraz poznają techniki dekorowania przygotowanych dań.

Jakby tego było mało, projekt „Like a Chef” przewiduje także naukę języka polskiego. Poznanie języka w stopniu komunikatywnym pozwoli kobietom na szybszą asymilację i korzystanie w pełni z oferowanej wiedzy. Jednak przede wszystkim łatwiej będzie Ukrainkom znaleźć pracę.

Podczas gdy uchodźczynie poznają tajniki kuchni oraz uczą się polskiego, ich dzieciom zapewniona jest profesjonalna opieka, z której korzysta około dziesięciorga dzieci do siódmego roku życia.

Kurs zakończy się egzaminem, podczas którego przedstawiciele Electrolux Food Foundation i  Banku Żywności w Olsztynie, wraz z kucharzami prowadzącymi kurs, będą mogli skosztować potraw, które uchodźczynie samodzielnie przygotują i przedstawią po polsku.

 

Uczestniczka kursu Władysława, 33 lata z Kamieńska w obwodzie dniepropietrowskim. W Polsce jest od 11 marca, ma 13-letnią córkę:

Przed wojną pracowałam w różnych miejscach, ostatnio jako sprzedawca. Załamałam się po wybuchu wojny. Poszłam nawet do psychologa, bo jestem bardzo wrażliwą osobą. Szukałam pracy, ale to wszystko na próżno. Byłam w Polsce już od trzech miesięcy. Podczas papierkowej pracy poznałam Natalię. Jest Ukrainką z Charkowa. Zaczęłyśmy rozmawiać i się zaprzyjaźniłyśmy. I to ona opowiedziała mi o „Kursach gotowania”, na który udało mi się zapisać. Nie sądzę, że to przypadek, bo uwielbiam gotowanie od dzieciństwa, ale nie poszłam na studia kucharskie i później tego żałowałam, więc jest to bardzo dobra okazja, aby to naprawić i robić moje ulubione rzeczy. Bardzo lubię uczyć się na kursie, mam nadzieję, że pomoże mi to stać się dobrym kucharzem. Kucharze Banku Żywności w Olsztynie uczą nas gotowania bardzo szczegółowo. Marzę o nauce i połączeniu życia z gotowaniem. Jestem bardzo wdzięczna Electrolux Food Foundation” i Bankowi Żywności w Olsztynie za możliwość nauki na tak wysokim poziomie. Do tej pory zdumiewa mnie życzliwość miejscowej ludności.

13 czerwca 2025

Absolwenci II edycji kursu Like a Chef po egzaminie!

Piętnaście osób ukończyło 80-godzinny kurs kulinarny „Like a Chef”. Wierzymy, że będzie to dla nich początek nowej drogi zawodowej.  Chłodnik litewski z jajkiem, comber jagnięcy, tatar jagnięcy,... czytaj dalej

11 czerwca 2025

Poznaj konsorcja społeczne, biorące udział w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”

Dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy realizujemy projekt Food is the Greatest Human Need Program” („Żywność największą potrzebą człowieka”). Poznajcie pięć... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności