18 października 2022

Nauczyciele! Zapraszamy Was na bezpłatne warsztaty

Wspólne gotowanie w stylu zero waste, dyskusje na temat nauki o żywności w szkole, promocja efektów programu EIT Food Science Class – to część atrakcji, które czekają w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie. Jeśli jesteś nauczycielem w szkole podstawowej lub średniej – nie zwlekaj i zapisz się na wydarzenie.

Przez dwa lata Bank Żywności w Olsztynie wraz z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN realizował z ponad 250 polskimi uczniami w wieku 13-16 lat program EIT Food Science Class. Jego głównym celem było przybliżenie zagadnień związanych z szeroko rozumianą nauką o żywności. Uczniowie m.in. przeprowadzili badanie konsumenckie, analizowali pochodzenie produktów spożywczych, zapoznali się z zasadami czytania etykiet spożywczych, poznali zagadnienia dotyczące marnowania żywności, a także przeprowadzili własną kampanię edukacyjno-informacyjną, w której upowszechniali wśród swoich rówieśników, nabytą wiedzę i umiejętności.

Nasz projekt spotkał się z pozytywnym odbiorem uczniów, wychowawców i dyrektorów szkół, w których realizowaliśmy EIT Food Science Class. Teraz pragniemy skonfrontować wyniki naszej pracy w szerszym gronie eksperckim – najpierw w formacie stacjonarnym na poziomie lokalnym, później w formacie online na poziomie międzynarodowym, włączając do dyskusji nauczycieli i partnerów projektu ze wszystkich państw partnerskich: Izraela, Polski, Belgii, Finlandii.

27 października w godz. 14-19 w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie przybliżymy zainteresowanym nauczycielom metody, jakimi wdrażaliśmy program w szkołach partnerskich. Zachęcimy Was do integracji przez wspólne gotowanie w duchu zero waste, udziału w kilku aktywnościach, dzięki którym spojrzycie na żywność z innej perspektywy. Wierzmy, że włączymy Was do dyskusji na temat potrzeby (lub jej braku) edukacji dotyczącej żywności i żywienia w polskich szkołach.

Wydarzenie jest dla nauczycieli bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną ilość miejsc wymagana jest wcześniejsza rejestracja. Formularz rejestracyjny: ZGŁOŚ SIĘ!

Rejestracja jest otwarta do 24 października. Najpóźniej 25 października skontaktujemy się z Tobą w celu potwierdzenia rejestracji.


12 grudnia w godz. 19-20:30 w formacie online odbędzie się Food Science Class Teachers Forum (główna część wydarzenia w jęz. angielskim), podczas którego przedstawimy różnice i podobieństwa, a także trudności i wyzwania w edukacji na temat żywności i żywienia w krajach partnerskich. Wkrótce udostępnimy link do wydarzenia, tymczasem już dziś zachęcamy do zapisania tej daty w kalendarzu.

27 listopada 2025

Poszukujemy Ekspert/Koordynator projektu EFS+

Poszukujemy Eksperta/Koordynatora projektu aktywizacyjnego (niepełny etat), odpowiedzialnego za planowanie, zarządzanie i monitorowanie działań ukierunkowanych na rozwój kompetencji oraz aktywizację zawodową osób... czytaj dalej

27 listopada 2025

Otrzymaliśmy 5000 zł od Fundacji Biedronki na posiłki dla osób starszych!

Dzięki tym środkom zakupimy produkty żywnościowe dla seniorów. Bank Żywności w Olsztynie otrzymał 5000 zł w formie E-kodu od Fundacji Biedronki w ramach Programu „Żywnościowy SOS dla seniorów – Edycja... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności