4 lipca 2024

Konsumencka odpowiedzialność: segregacja, zakupy i zdrowe przepisy

20 lipca zapraszamy chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnych warsztatach, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.

Bank Żywności w Olsztynie jest częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food. Projekt realizowany jest dzięki współpracy ekspertów z Danii, Wielkiej Brytanii, Finlandii, Hiszpanii i Polski. Celem projektu jest zachęcenie konsumentów do odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po żywności, zarówno w domu, jak i poza nim. Poprzez edukację i zwiększenie świadomości dążymy do zredukowania ilości odpadów opakowaniowych oraz promowania zrównoważonych praktyk zakupowych.

Jednym z głównych działań w ramach projektu jest przeprowadzenie cyklu warsztatów mających na celu:

    • podniesienie świadomości konsumentów na temat odpowiedzialnego zarządzania opakowaniami.
    • zamknięcie luk informacyjnych dotyczących zrównoważonych opakowań.
    • budowanie pożądanych postaw, niezbędnych do podejmowania świadomych decyzji zakupowych.

Za nami pierwsze warsztaty w ramach projektu – uczestnicy spotkali się w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie, gdzie dowiedzieli się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach, które odbędą się 20 lipca 2024 roku o godzinie 11 w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie. Podczas warsztatów:

    • Dowiesz się, jak prawidłowo segregować opakowania.
    • Zrobisz zakupy pod okiem edukatora.
    • Zdobędziesz umiejętności w przygotowywaniu zdrowych, roślinnych dań.

Liczba miejsc ograniczona! Zapisy: https://bit.ly/3L5SPn1


21 października 2024

Zatrudnimy coacha pracy, doradcę zawodowego i pośrednika pracy

Jeśli chcesz dołączyć do zespołu prężnie rozwijającej się organizacji pozarządowej, to mamy dobrą wiadomość — rekrutujemy aż na trzy różne stanowiska pracy. COACH PRACY  Zadaniem coacha pracy będzie... czytaj dalej

17 października 2024

Nowy raport FBŻ: rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia

Jak co roku w Dniu Światowego Dnia Żywności Federacja Polskich Banków Żywności publikuje raport na temat marnowania żywności w polskich domach. Deklarujemy, że marnujemy mniej, choć wciąż do śmietnika wyrzucamy... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności