4 lipca 2024

Konsumencka odpowiedzialność: segregacja, zakupy i zdrowe przepisy

20 lipca zapraszamy chętnych do wzięcia udziału w bezpłatnych warsztatach, podczas których uczestnicy dowiedzą się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.

Bank Żywności w Olsztynie jest częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food. Projekt realizowany jest dzięki współpracy ekspertów z Danii, Wielkiej Brytanii, Finlandii, Hiszpanii i Polski. Celem projektu jest zachęcenie konsumentów do odpowiedzialnego postępowania z opakowaniami po żywności, zarówno w domu, jak i poza nim. Poprzez edukację i zwiększenie świadomości dążymy do zredukowania ilości odpadów opakowaniowych oraz promowania zrównoważonych praktyk zakupowych.

Jednym z głównych działań w ramach projektu jest przeprowadzenie cyklu warsztatów mających na celu:

    • podniesienie świadomości konsumentów na temat odpowiedzialnego zarządzania opakowaniami.
    • zamknięcie luk informacyjnych dotyczących zrównoważonych opakowań.
    • budowanie pożądanych postaw, niezbędnych do podejmowania świadomych decyzji zakupowych.

Za nami pierwsze warsztaty w ramach projektu – uczestnicy spotkali się w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie, gdzie dowiedzieli się, jak prawidłowo segregować opakowania, robić zakupy i przygotowywać zdrowe, roślinne dania.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach, które odbędą się 20 lipca 2024 roku o godzinie 11 w hipermarkecie Auchan oraz w kuchni warsztatowej Banku Żywności w Olsztynie. Podczas warsztatów:

    • Dowiesz się, jak prawidłowo segregować opakowania.
    • Zrobisz zakupy pod okiem edukatora.
    • Zdobędziesz umiejętności w przygotowywaniu zdrowych, roślinnych dań.

Liczba miejsc ograniczona! Zapisy: https://bit.ly/3L5SPn1


8 sierpnia 2025

W województwie pojawią się 22 nowe lodówki społeczne

Już wkrótce Bank Żywności w Olsztynie ogłosi konkurs dla organizacji i samorządów z województwa, które są zainteresowane ustawieniem lodówek społecznych. To nie tylko sposób na ograniczenie marnowania jedzenia,... czytaj dalej

1 sierpnia 2025

Zakończyliśmy III edycję kursu Like a Chef. Zapisz się na ostatni kurs w tym roku!

Za nami finał trzeciej edycji kursu kulinarnego Like a Chef 2025, realizowanego we współpracy z Electrolux Food Foundation i Światowym Stowarzyszeniem Szefów Kuchni. To intensywny program szkoleniowy dla osób, które... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności