14 listopada 2023

Na zielonej trawce o partnerstwie NGOS-ów

Za nami kolejne spotkanie w ramach projektu „Start Up NGO”, podczas którego oddaliśmy głos biorącym w nim udział organizacjom, co uruchomiło dyskusję pełną emocji i wywołało lawinę pomysłów na wspólne działania.
Po pierwsze nie przeszkadzać —  taka dewiza przyświecała nam podczas spotkania i z uwagą obserwowaliśmy, jak spotkanie szkoleniowe zmienia się w sesję mentoringową, która z czasem przeniosła się na zielone tereny wokół naszego Banku. Tam z kolei dyskusję poprowadziła Jolanta Markiewicz, kierowniczka działu współpracy i pomocy żywnościowej, aby podsumować ten etap i pomysły przekuć w konkrety. Udało się doprecyzować i ukierunkować działania zgodnie z założeniami projektu, opowiadające realnym potrzebom organizacji. 
— Porozmawialiśmy o aktualnych wyzwaniach w obszarze przeciwdziałania marnowaniu żywności, o kondycji naszych organizacji, zasobach wolontariatu. Pojawił się temat przygotowań do Świątecznej Zbiórki Żywności i, co nas cieszy, zgłosili się pierwsi koordynatorzy i wolontariusze — mówi Jolanta Markiewicz. — Poruszyliśmy także temat potencjału ludzkiego w organizacjach, ich zasobów i możliwości doposażenia oraz kwestie finansowania NGO.
To, co nas cieszy, to fakt, że pojawiła się przestrzeń do małych partnerstw w realizacji bieżących zadań w poszczególnych organizacjach. Pomysł wspólnych działań to inicjatywa samych organizacji, co pokazuje że sieciowanie ma przyszłość i pozwala na rozwój tego sektora.  Liderzy wymienili się swoim potencjałem i omówili wspólne działania do końca roku. 

To było niesamowite spotkanie i miejsce wymiany doświadczeń. Przy jednym stole usiedli różni ludzie, z różnych organizacji, z różnych społeczności i działający w różnych obszarach, a jednak połączyła nas szczera rozmowa dotycząca plusów i minusów aktywności w sferze społecznej  ocenia Magdalena Kilkowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Różnowie. Współpraca z innymi organizacjami i dzielenie się wzajemnie potencjałem, pozwala rozwijać aktywność własnej organizacji i uniknąć wypalenia. Bez wsparcia zaufanych osób nie sposób skutecznie działać.


Uczestnicy projektu „Start UP NGO-program regionalnego partnerstwa i fundraisingu na rzecz lepszego zagospodarowania żywności”:

  • Fundacja dla Dzieci i Młodzieży Kółko Graniaste
  • Fundacja Dwa Skrzydła
  • „Twoja Przystań” Kościół Zielonoświątkowy
  • Stowarzyszenie Wyjątkowe Serce
  • Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Olsztynek
  • Fundacja Warsztat Zmiany
  • Zgromadzenie Sióstr św. Katarzyny Dz. i M.
  • Warsztaty Terapii Zajęciowej w Suszu
  • Stowarzyszenie na rzecz osób niepełnosprawnych w Jezioranach
  • Polish Preppers Network
  • Teen Challenge Gołdap
  • Stowarzyszenie Wspólne Wójtowo
  • Fundacja Pomoc Patrioty
  • Fundacja Szalony Krasnolud
  • Stowarzyszenie Błękitna Mila
  • Arka. Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Rodzinie
  • Fundacja Kłobuk
  • Humanus Spółdzielnia Socjalna
  • KGW Słoneczniki
  • KGW w Nowym Kawkowie
  • KGW w Wójtowie
  • KGW w Różnowie
  • KGW w Gadach
  • KGW Jaroty
  • KGW Tomaszkowo
  • Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Olsztyn
12 czerwca 2024

Kolejna edycja Like a Chef za nami!

Wczoraj zakończyliśmy kolejną edycję projektu Like a Chef! Finał 80-godzinnego szkolenia zwieńczył egzamin pod czujnym okiem komisji, w skład której wszedł m.in.: prezes Banku, szef kuchni Marcin Talipski, który... czytaj dalej

10 czerwca 2024

Projekt Informpack, czyli jak postępować z odpadami odpowiedzialnie!

Od 2024 roku jesteśmy częścią międzynarodowego projektu Informpack, dofinansowanego ze środków EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii w obszarze żywności). Projekt jest realizowany dzięki... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności