4 grudnia 2023

Moc edukacji! Wyedukowaliśmy już niemal 10,5 tys. dzieci

Niemal 10,5 tysiąca dzieci wzięło udział w 509 lekcjach edukacyjnych w ramach realizowanego przez nas projektu Food Heroes.

Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV w zakresie zrównoważonych zachowań konsumenckich, ograniczania marnowania żywności oraz wskazanie im przepisów kulinarnych na bazie produktów roślinnych. Edukatorzy w ramach Food Heroes pokazują w ten sposób najmłodszym, w jaki sposób możemy budować lepszą przyszłość poprzez codzienne wybory żywieniowe.

W projekcie, oprócz Banku Żywności w Olsztynie, który jest liderem przedsięwzięcia, biorą udział także banki z Wrocławia, Warszawy i Krakowa. W sumie do tej pory udało się edukatorom  z wszystkich organizacji przeszkolić niemal 10460 dzieci (docelowo ma ich być ponad 13 000!).

– Jesteśmy zdumione tym, że dzieci maja tak dużą wiedze oraz chętnie uczą się na temat żywności – ocenia Joanna Michalak, edukatorka Banku Żywności w Olsztynie. – Dzieci poznały cele zrównoważonego rozwoju 2030 oraz podstawowe zagadnienia dotyczące niemarnowania żywności, dowiedziały się, jak proporcjonalnie dostosowywać produkty na talerzu, tłumaczyłyśmy również, że warto sięgać po nowe produkty.

Agnieszka, edukatorka z banku w Warszawie, podkreśla zaangażowanie najmłodszych w zajęcia: – Dzieci bardzo interesowały się tym, co przekazujemy. Zauważyłam, że kwestie dbania o planetę nie są im obce i chciałyby dodać coś od siebie dla jej dobra. Odnoszę wrażenie, że najbardziej bliską i zrozumiałą im supermocą było niemarnowanie żywności. Natomiast najtrudniejszą – jedzenie więcej roślin.

Projekt Food Heroes realizujemy już po raz drugi, dzięki wsparciu finansowemu firmy Electrolux i jej fundacji (Electrolux Food Foundation). Jego zakończenie przewidujemy w styczniu 2024

 

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności