15 września 2022

Maspex. Hojny darczyńca

Koncern spożywczy Maspex za naszym pośrednictwem przekazuje potrzebującym dziesiątki ton produktów. Współpraca z niektórymi markami grupy sięga ponad 20 lat.

Kilka dni temu odebraliśmy od Maspexu darowiznę, która zawierała m.in. musy owocowe, szczególnie lubiane przez dzieci. Dostawa nie była incydentem, bo Maspex, posiadający w swojej grupie ponad 70 marek, takich jak Kubuś, Lubella, Tymbark, Tiger, Dr Witt, Krakus, Kotlin czy Malma, współpracuje z nami od wielu lat. Tylko od 2020 roku otrzymaliśmy od koncernu niemal 80 ton produktów o wartości 738 tys. złotych.

– Ponad dwadzieścia lat temu, gdy powstawał Bank, rozpoczęliśmy współpracę z Kubusiem – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.  – Potem, niejako z automatu, gdy firma weszła w skład grupy, ta współpraca trwa nadal. Ale otrzymujemy także produkty innych marek.

Maspex w ramach strategii zrównoważonego rozwoju współpracuje z różnymi instytucjami z otoczenia społecznego swoich zakładów oraz minimalizuje marnotrawstwo żywności. Prowadzi także program edukacyjny Akademia Lubella, który zaszczepia dobre nawyki i uczy młodzieży niemarnowania żywności. – W efekcie podejmujemy współpracę z organizacjami pożytku publicznego m.in. bankami żywności i przekazujemy im pełnowartościowe produkty, które nie mogą zostać sprzedane. Dzięki temu są w pełni wykorzystywane – mówi Jarosław Samsel, dyrektor zakładu Tymbark w Olsztynku. –Do Banku Żywności w Olsztynie przekazujemy przede wszystkim soki, napoje, wodę i musy marek Kubuś i Tymbark, które są produkowane w naszym zakładzie.

Jeśli Państwa firma chciałaby rozpocząć współpracę z Bankiem, ograniczyć marnowanie żywności i wesprzeć przy tym potrzebujących, to zachęcamy do kontaktu z naszym działem dystrybucji: 662 243 186.

31 października 2025

Świętowaliśmy 25 lat naszej działalności

Ponad dwieście osób, w tym przedstawiciele samorządów, administracji, uczelni, biznesu, organizacji społecznych oraz wolontariusze, spotkali się z nami 30 października, aby podsumować ćwierć wieku pracy Banku... czytaj dalej

15 października 2025

Coraz więcej Polaków przyznaje się do marnowania żywności, ale… to dobrze!

Z najnowszego raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” wynika, że aż 63% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, podczas gdy rok wcześniej deklarowało to 45%. Wbrew pozorom... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności