27 czerwca 2019

Lekkie i smaczne, czyli garść przepisów zero waste na lato

Komu z nas nie zdarzyło się wyrzucać końcówek jedzenia, których nie potrafiliśmy zagospodarować, albo też zbliżał się ich termin przydatności do spożycia? A przecież można je wykorzystać i to w bardzo kreatywny sposób!

Za oknem letnia pogoda, więc postawiliśmy na lekkie dania, których przygotowanie nie wymaga wiele pracy i czasu. Poza tym ratujemy żywność przed zmarnowaniem, dzięki czemu przyczyniamy się do ratowania naszej planety!

Rozpoczynamy od śniadania, a wraz z nim sposób na wykorzystanie czerstwej bułki. Zamiast ją wyrzucać, możemy przygotować szybkie grzanki z cynamonem, które pięknie pachną i zasmakują każdemu! Potrzebujemy:

  • jedną starą bułkę lub bagietkę;
  • jedno jajko;
  • 4 łyżki mleka;
  • cukier;
  • szczypta cynamonu;
  • masło lub olej do smażenia.

(na podstawie przepisu autorstwa Sylwii Majcher, z książki Gotuję, nie marnuję!, wydanej pod patronatem Banków Żywności)

Łyżeczkę cukru mieszamy ze szczyptą cynamonu. Jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka i mieszamy wszystko razem do momentu, aż się połączą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę masła lub oleju. Bułkę lub bagietkę kroimy na średniej grubości kromki i moczymy w rozbitej wcześniej mieszance jajka i mleka. Jeśli będą zbyt mokre, to możemy je delikatnie uścisnąć. Następnie wkładamy na rozgrzaną uprzednio patelnię i obsmażamy każdą stronę około 2 minut. Zdejmujemy z patelni i oprószamy cynamonem, podajemy ciepłe. Pycha! 🙂

 

Następnie czas na drugie śniadanie. Również stawiamy na lekką potrawę, tym razem będzie to świeża sałatka z liści rzodkiewki. Brzmi dość ciekawie, bo przecież zawsze je wyrzucamy, zostawiając tylko korzeń. Mało kto wie, że liście rzodkiewki to ogromne źródło witaminy C, żelaza, fosforu i wapnia. Oprócz tego mają działanie odtruwające i odmładzające. Sałatkę z tych zielonych części bardzo łatwo przygotować. Potrzebujemy:

  • listków z kilku rzodkiewek;
  • garści rukoli;
  • 2-3 rzodkiewki (korzeń);
  • garści jeżyn, malin lub porzeczek;
  • niewielkiego kawałka sera pleśniowego typu Bleu lub Gorgonzola;
  • oleju lnianego.

(przepis i zdjęcie autorstwa Kasi, pochodzący z bloga Ograniczam Się traktującego o świadomym życiu w zgodzie z naturą)

Dokładnie myjemy rzodkiewkę i rukolę (tak, by opłukać ewentualny piasek). Listki rzodkiewki rwiemy na mniejsze kawałeczki, po czym układamy w misce, razem z rukolą. Korzeń rzodkiewki kroimy w cienkie plastry i rozkładamy je na listkach. Dokładamy jeżyn/malin/porzeczek i na wierz rozrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Całość delikatnie skrapiamy olejem lnianym. Sałatka jest orzeźwiająca i smakuje wyśmienicie.

 

A na obiad proponujemy świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych warzyw i czerstwych bułek. Mowa tu o pochodzącej z Hiszpanii zupie Gazpacho, która ostatnimi czasy stała się hitem również i na polskich stołach. Przygotujmy:

  • dwa średniej wielkości ogórki, które kroimy w drobną kostkę;
  • dwie mocno dojrzałe czerwone papryki, i jedną zieloną, które kroimy w plastry;
  • sześć bardzo dojrzałych pomidorów, które obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę;
  • dwa ząbki czosnku, które miażdżymy w prasce;
  • jedną niewielką czerwoną cebulę, którą siekamy w kostkę;
  • pół szklanki oliwy extra vergine;
  • dwie czerstwe bułki, które obieramy ze skórki i kroimy w kostkę;
  • dwie łyżki octu winnego;
  • dwie łyżki szczypiorku, który drobno siekamy;
  • pieprz i sól do smaku.

(na podstawie przepisu pochodzącego z serwisu Serious Eats, autor zdjęcia: J. Kenji Lopez-Alt)

Na dnie dużej miski układamy pokrojone w kostkę bułki. Kładziemy na nich połowę pokrojonych w kostkę pomidorów. Całość solimy i pieprzymy. Dalej układamy warstwę z papryk, czosnku i ogórków. Znów przyprawiamy pieprzem i solą. Skrapiamy octem winnym i olejem, po czym odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu mieszamy delikatnie zawartość misy i przekładamy do wysokiego naczynia. Używając blendera, miksujemy całość na wysokich obrotach, stopniowo dolewając oliwę – do momentu, aż całość przybierze konsystencję gładkiej emulsji. Jeśli okaże się, że zupa wyjdzie za gęsta, można rozcieńczyć ją zimną wodą.

Gazpacho możemy podawać skropione oliwą i posypane uprzednio posiekanym szczypiorkiem. ¡Buen provecho!

 

Po tak pysznym obiedzie czas na kolację. Tym razem proponujemy…placki z warzyw, które zostały po gotowaniu bulionu. Większość osób takie warzywa zazwyczaj wyrzuca, ale można przecież nadać im „drugie życie” 😉 Przygotowujemy więc:

  • dwie ugotowane marchewki;
  • jedną dużą ugotowaną pietruszkę;
  • pół ugotowanego korzenia selera;
  • jedną ugotowaną cebulę;

dodatkowo:

  • sześć łyżek mąki;
  • jedno jajko;
  • sól, pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.

(przepis i zdjęcie pochodzi ze strony Facet i Kuchnia)

Wyjęte z bulionu i wystudzone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę (przez około 2 minuty). Wlewamy olej na patelnię i po jej rozgrzaniu kładziemy niewielkie porcje masy warzywnej. Smażymy do momentu, aż osiągną lekko brązowy kolor. Możemy również podawać z sosem jogurtowym, doprawionym wedle uznania. Mamy więc ciepłą, pełnowartościową kolację.

Widzimy więc, że można zjeść smacznie, nie pozostawiając po sobie zbyt wielu resztek. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele produktów, potencjalnie uznawanych za niejadalne, nadaje się do spożycia 🙂

17 października 2019

Pożar w Kuźni Społecznej!

Szanowni Państwo, Zakończyła się akcja gaszenia pożaru w Kuźni Społecznej. Obecnie trwa sprawdzanie budynku. Na szczęście nikt nie ucierpiał. W tej chwili nie znane są przyczyny pożaru. Rozmiary zniszczeń są... czytaj dalej

16 października 2019

Jubileuszowe obchody Światowego Dnia Żywności

16 października przypada 40 rocznica utworzenia obchodów Światowego Dnia Żywności. Bank Żywności w Olsztynie, który na co dzień przeciwdziała marnowaniu jedzenia, organizuje w tym dniu akcje edukacyjne. Premiera... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności