27 czerwca 2019

Lekkie i smaczne, czyli garść przepisów zero waste na lato

Komu z nas nie zdarzyło się wyrzucać końcówek jedzenia, których nie potrafiliśmy zagospodarować, albo też zbliżał się ich termin przydatności do spożycia? A przecież można je wykorzystać i to w bardzo kreatywny sposób!

Za oknem letnia pogoda, więc postawiliśmy na lekkie dania, których przygotowanie nie wymaga wiele pracy i czasu. Poza tym ratujemy żywność przed zmarnowaniem, dzięki czemu przyczyniamy się do ratowania naszej planety!

Rozpoczynamy od śniadania, a wraz z nim sposób na wykorzystanie czerstwej bułki. Zamiast ją wyrzucać, możemy przygotować szybkie grzanki z cynamonem, które pięknie pachną i zasmakują każdemu! Potrzebujemy:

  • jedną starą bułkę lub bagietkę;
  • jedno jajko;
  • 4 łyżki mleka;
  • cukier;
  • szczypta cynamonu;
  • masło lub olej do smażenia.

(na podstawie przepisu autorstwa Sylwii Majcher, z książki Gotuję, nie marnuję!, wydanej pod patronatem Banków Żywności)

Łyżeczkę cukru mieszamy ze szczyptą cynamonu. Jajko roztrzepujemy z 4 łyżkami mleka i mieszamy wszystko razem do momentu, aż się połączą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę masła lub oleju. Bułkę lub bagietkę kroimy na średniej grubości kromki i moczymy w rozbitej wcześniej mieszance jajka i mleka. Jeśli będą zbyt mokre, to możemy je delikatnie uścisnąć. Następnie wkładamy na rozgrzaną uprzednio patelnię i obsmażamy każdą stronę około 2 minut. Zdejmujemy z patelni i oprószamy cynamonem, podajemy ciepłe. Pycha! 🙂

 

Następnie czas na drugie śniadanie. Również stawiamy na lekką potrawę, tym razem będzie to świeża sałatka z liści rzodkiewki. Brzmi dość ciekawie, bo przecież zawsze je wyrzucamy, zostawiając tylko korzeń. Mało kto wie, że liście rzodkiewki to ogromne źródło witaminy C, żelaza, fosforu i wapnia. Oprócz tego mają działanie odtruwające i odmładzające. Sałatkę z tych zielonych części bardzo łatwo przygotować. Potrzebujemy:

  • listków z kilku rzodkiewek;
  • garści rukoli;
  • 2-3 rzodkiewki (korzeń);
  • garści jeżyn, malin lub porzeczek;
  • niewielkiego kawałka sera pleśniowego typu Bleu lub Gorgonzola;
  • oleju lnianego.

(przepis i zdjęcie autorstwa Kasi, pochodzący z bloga Ograniczam Się traktującego o świadomym życiu w zgodzie z naturą)

Dokładnie myjemy rzodkiewkę i rukolę (tak, by opłukać ewentualny piasek). Listki rzodkiewki rwiemy na mniejsze kawałeczki, po czym układamy w misce, razem z rukolą. Korzeń rzodkiewki kroimy w cienkie plastry i rozkładamy je na listkach. Dokładamy jeżyn/malin/porzeczek i na wierz rozrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Całość delikatnie skrapiamy olejem lnianym. Sałatka jest orzeźwiająca i smakuje wyśmienicie.

 

A na obiad proponujemy świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych warzyw i czerstwych bułek. Mowa tu o pochodzącej z Hiszpanii zupie Gazpacho, która ostatnimi czasy stała się hitem również i na polskich stołach. Przygotujmy:

  • dwa średniej wielkości ogórki, które kroimy w drobną kostkę;
  • dwie mocno dojrzałe czerwone papryki, i jedną zieloną, które kroimy w plastry;
  • sześć bardzo dojrzałych pomidorów, które obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę;
  • dwa ząbki czosnku, które miażdżymy w prasce;
  • jedną niewielką czerwoną cebulę, którą siekamy w kostkę;
  • pół szklanki oliwy extra vergine;
  • dwie czerstwe bułki, które obieramy ze skórki i kroimy w kostkę;
  • dwie łyżki octu winnego;
  • dwie łyżki szczypiorku, który drobno siekamy;
  • pieprz i sól do smaku.

(na podstawie przepisu pochodzącego z serwisu Serious Eats, autor zdjęcia: J. Kenji Lopez-Alt)

Na dnie dużej miski układamy pokrojone w kostkę bułki. Kładziemy na nich połowę pokrojonych w kostkę pomidorów. Całość solimy i pieprzymy. Dalej układamy warstwę z papryk, czosnku i ogórków. Znów przyprawiamy pieprzem i solą. Skrapiamy octem winnym i olejem, po czym odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu mieszamy delikatnie zawartość misy i przekładamy do wysokiego naczynia. Używając blendera, miksujemy całość na wysokich obrotach, stopniowo dolewając oliwę – do momentu, aż całość przybierze konsystencję gładkiej emulsji. Jeśli okaże się, że zupa wyjdzie za gęsta, można rozcieńczyć ją zimną wodą.

Gazpacho możemy podawać skropione oliwą i posypane uprzednio posiekanym szczypiorkiem. ¡Buen provecho!

 

Po tak pysznym obiedzie czas na kolację. Tym razem proponujemy…placki z warzyw, które zostały po gotowaniu bulionu. Większość osób takie warzywa zazwyczaj wyrzuca, ale można przecież nadać im „drugie życie” 😉 Przygotowujemy więc:

  • dwie ugotowane marchewki;
  • jedną dużą ugotowaną pietruszkę;
  • pół ugotowanego korzenia selera;
  • jedną ugotowaną cebulę;

dodatkowo:

  • sześć łyżek mąki;
  • jedno jajko;
  • sól, pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.

(przepis i zdjęcie pochodzi ze strony Facet i Kuchnia)

Wyjęte z bulionu i wystudzone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i miksujemy blenderem na gładką masę (przez około 2 minuty). Wlewamy olej na patelnię i po jej rozgrzaniu kładziemy niewielkie porcje masy warzywnej. Smażymy do momentu, aż osiągną lekko brązowy kolor. Możemy również podawać z sosem jogurtowym, doprawionym wedle uznania. Mamy więc ciepłą, pełnowartościową kolację.

Widzimy więc, że można zjeść smacznie, nie pozostawiając po sobie zbyt wielu resztek. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele produktów, potencjalnie uznawanych za niejadalne, nadaje się do spożycia 🙂

19 kwietnia 2024

Żywność największą potrzebą człowieka – przyjdź na spotkanie i weź udział w projekcie!

25 kwietnia chcemy zaprosić zainteresowanych do wzięcia udziału w spotkaniu informacyjnym, dotyczącym projektu „Food is the Greatest Human Need Program”  (Żywność największą potrzebą człowieka) w ramach,... czytaj dalej

12 kwietnia 2024

Rozpoczęliśmy kolejną edycję Food Heroes. Na nasze lekcje czeka 10 000 dzieci!

O żywności dla dzieci z województwa warmińsko-mazurskiego. Projekt Food Heroes zakłada edukację dzieci ze szkół podstawowych z klas I-IV oraz przedszkolaków w wieku 5-6 lat w zakresie zrównoważonych zachowań... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności