Łatwy i szybki przepis na letni deser
Maja Świtkowska, menedżerka kuchni warsztatowej, proponuje Wam prosty i szybko przepis na letni deser.
Składniki na 1 porcję:
- ok. 1/2 kostki twarogu półtłustego
- 1 skyr waniliowy (możemy go zastąpić kilkami łyżkami jogurtu naturalnego)
- letnie owoce – poziomki, maliny, truskawki czy jeżyny (sprawdzą się również nektarynki, morele czy brzoskwinie).
- ok. łyżeczki cukru/cukru waniliowego w przypadku korzystania z jogurtu naturalnego
Twaróg rozdrabniamy widelce, dodajemy skry (lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do uzyskania ulubione konsystencji i 1 łyżeczka cukru). Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Owoce myjemy i ewentualnie kroimy je na kawałki. Część owoców dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do salaterek, na koniec posypujemy pozostałymi owocami. W przypadku bardzo ciepłych dni salaterki wraz z kremem możemy schłodzić lekko w lodówce przed podaniem.