7 sierpnia 2024

Nowy projekt dla osób z niepełnosprawnościami: weź w nim udział!

Kuźnia Sprawności to nasz innowacyjny projekt dla osób, które borykają się z ograniczeniami sprawności.

Aktywizacja i integracja społeczna

Rozpoczynamy nowy projekt „Kuźnia Sprawności”, którego celem jest demarginalizacja, aktywizacja zawodowa oraz włączenie społeczne 210 osób z ograniczeniami sprawności. Projekt adresowany jest do mieszkańców powiatu olsztyńskiego, lidzbarskiego, ostródzkiego, nidzickiego, szczycieńskiego i mrągowskiego.

Warsztaty kulinarne jako narzędzie wsparcia

Projekt „Kuźnia Sprawności” zakłada realizację sześciu warsztatów kulinarnych, które mają na celu rozwijanie umiejętności osobistych uczestników. Zajęcia będą odbywać się w nowocześnie wyposażonej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych. Uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywać różnorodne potrawy: od wywarów, sosów, marynat przez śniadania, dania makaronowe, wegańskie, wegetariańskie, mięsne i rybne po desery. Istotnym elementem warsztatów będzie także kuchnia zero waste oraz podstawy dietetyki i racjonalnego gospodarowania żywnością.

Psychospołeczne wsparcie i integracja

Głównym celem projektu jest zwiększenie samodzielności oraz umiejętności osobistych osób z niepełnosprawnościami. W ramach projektu uczestnicy otrzymają także wsparcie psychospołeczne. Warsztaty kulinarnie będą okazją do przełamywania barier i wzmacniania poczucia własnej wartości.

Rekrutacja

Warsztaty odbędą się w dniach:

  • 12.09.2024, godz. 10-12.30
  • 12.09.2024, godz. 13-15.30
  • 10.10.2024, godz. 10-12.30
  • 10.10.2024, godz. 13-15.30
  • 08.11.2024, godz. 10-12.30
  • 08.11.2024, godz. 13-15.30

Aby wziąć w nich udział należy zarejestrować się, korzystając z tego formularza: KLIK

 

14 listopada 2025

Weź udział w konferencji: zdrowy biznes – przedsiębiorczość społeczna i innowacje dla zrównoważonego rozwoju

27 listopada 2025 roku w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie spotkają się liderzy ekonomii społecznej, eksperci rynku żywności, przedstawiciele biznesu i administracji publicznej, aby rozmawiać o innowacjach,... czytaj dalej

4 listopada 2025

„Like a Chef 2025”. 67 osób ukończyło kurs, 19 już pracuje w gastronomii

Kurs „Like a Chef” ponownie okazał się skutecznym narzędziem zmiany zawodowej i społecznej. Uczestnicy zdobyli praktyczne kompetencje kucharskie, przeszli intensywne szkolenie pod okiem doświadczonych szefów... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności