7 sierpnia 2024

Nowy projekt dla osób z niepełnosprawnościami: weź w nim udział!

Kuźnia Sprawności to nasz innowacyjny projekt dla osób, które borykają się z ograniczeniami sprawności.

Aktywizacja i integracja społeczna

Rozpoczynamy nowy projekt „Kuźnia Sprawności”, którego celem jest demarginalizacja, aktywizacja zawodowa oraz włączenie społeczne 210 osób z ograniczeniami sprawności. Projekt adresowany jest do mieszkańców powiatu olsztyńskiego, lidzbarskiego, ostródzkiego, nidzickiego, szczycieńskiego i mrągowskiego.

Warsztaty kulinarne jako narzędzie wsparcia

Projekt „Kuźnia Sprawności” zakłada realizację sześciu warsztatów kulinarnych, które mają na celu rozwijanie umiejętności osobistych uczestników. Zajęcia będą odbywać się w nowocześnie wyposażonej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej, dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych. Uczestnicy będą mieli okazję nauczyć się przygotowywać różnorodne potrawy: od wywarów, sosów, marynat przez śniadania, dania makaronowe, wegańskie, wegetariańskie, mięsne i rybne po desery. Istotnym elementem warsztatów będzie także kuchnia zero waste oraz podstawy dietetyki i racjonalnego gospodarowania żywnością.

Psychospołeczne wsparcie i integracja

Głównym celem projektu jest zwiększenie samodzielności oraz umiejętności osobistych osób z niepełnosprawnościami. W ramach projektu uczestnicy otrzymają także wsparcie psychospołeczne. Warsztaty kulinarnie będą okazją do przełamywania barier i wzmacniania poczucia własnej wartości.

Rekrutacja

Warsztaty odbędą się w dniach:

  • 12.09.2024, godz. 10-12.30
  • 12.09.2024, godz. 13-15.30
  • 10.10.2024, godz. 10-12.30
  • 10.10.2024, godz. 13-15.30
  • 08.11.2024, godz. 10-12.30
  • 08.11.2024, godz. 13-15.30

Aby wziąć w nich udział należy zarejestrować się, korzystając z tego formularza: KLIK

 

21 listopada 2024

„Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” – wydarzenie online. Dołącz do nas!

Dołącz do wydarzenia online „Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?” Jak supermarkety i konsumenci mogą zwiększyć zrównoważoną konsumpcję żywności?... czytaj dalej

12 listopada 2024

Wyłoniono „Godnych Naśladowania”!

Rada Organizacji Pozarządowych Województwa Warmińsko-Mazurskiego po raz XXI rozstrzygnęła konkurs „Godni Naśladowania”. Wyróżniono osoby, organizacje i instytucje, które swoją działalnością na rzecz... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności