23 września 2019

Kuźnia Społeczna otwarta!

Warsztaty kulinarne, spotkania, wymiana doświadczeń, spora dawka wiedzy i setki smaków – tak można podsumować weekend otwarcia Kuźni Społecznej w Olsztynie. Nowe miejsce spotkań, działań społecznych i edukacyjnych zostało otwarte w piątek, 20 września. Inicjatorem i gospodarzem inwestycji jest Bank Żywności w Olsztynie.

W piątek na uroczystej gali otwarcia prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, zaprezentował miejsce, historię budynku i ideę powstania Kuźni Społecznej. Podziękował darczyńcom i sponsorom, którzy wsparli rewitalizację obiektu. Zaproszeni goście mogli odwiedzić wszystkie zakątki Kuźni i posmakować przygotowanych potraw w dwóch kuchniach: produkcyjnej i warsztatowej. Nie zabrakło dobrej muzyki – na scenie wystąpił Skubas. Nie zabrakło również dobrego jedzenia, które serwowali tego wieczora szefowie: Arkadiusz Bober, Maciej Maciejewski i Grzegorz Mowczun.

Sobota i niedziela to wydarzenie Kuźnia Społeczna. Eko Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje. Przez dwa dni idee edukacyjne, dla których powstała Kuźnia, były wcielane w życie. Olsztynianie, którzy odwiedzili budynek przy ulicy Marka Kotańskiego 1, mogli spotkać się z naukowcami, ekspertami żywienia, aktywistami ekologicznymi, blogerkami kulinarnymi i szefami kuchni. Na warsztatach, pokazach kulinarnych, panelach dyskusyjnych, dzielili się oni swoją ekspercką wiedzą. Wszystkie zaplanowane spotkania cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Wydarzenie odwiedziło niemal 1000 osób!

W Kuźni Społecznej znajdują się: sale konferencyjne, kuchnie: produkcyjna i warsztatowa, sala restauracyjna, część biurowa i hostelowa.

– Te przestrzenie będziemy również wynajmować – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Pozwoli nam to na utrzymanie budynku i jeszcze bardziej intensywne realizowanie misji Banku Żywności – dodaje.

Kuźnia już pracuje i jej przestrzenie służą Bankowi Żywności w Olsztynie do realizacji projektów aktywizacyjnych i tych, związanych z edukacją na temat niemarnowania żywności. Są także pierwsi organizatorzy, którzy wykorzystają tę przestrzeń na działania komercyjne i  artystyczne.

Serdecznie dziękujemy naszym sponsorom, darczyńcom i partnerom wydarzenia:

Sponsorzy: Warmiński Bank Spółdzielczy w Jonkowie, Bartex – podłogi i drzwi, Auchan, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Bank Polskiej Spółdzielczości S.A., Browar Ukiel

Partnerzy merytoryczni: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieFundacja Nutricia, ZmarnowaNIE!, Świetlica Środowiskowa PESTKA, Custom Service, Koalicja KlimatycznaWydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Partnerzy medialni: Gazeta Olsztyńska, Radio Olsztyn, MADE IN Warmia & Mazury, Kopernik TV, Warming Magazyn

Partnerem pokazów kulinarnych była sieć Auchan.

 

17 października 2019

Pożar w Kuźni Społecznej!

Szanowni Państwo, Zakończyła się akcja gaszenia pożaru w Kuźni Społecznej. Obecnie trwa sprawdzanie budynku. Na szczęście nikt nie ucierpiał. W tej chwili nie znane są przyczyny pożaru. Rozmiary zniszczeń są... czytaj dalej

16 października 2019

Jubileuszowe obchody Światowego Dnia Żywności

16 października przypada 40 rocznica utworzenia obchodów Światowego Dnia Żywności. Bank Żywności w Olsztynie, który na co dzień przeciwdziała marnowaniu jedzenia, organizuje w tym dniu akcje edukacyjne. Premiera... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności