23 września 2019

Kuźnia Społeczna otwarta!

Warsztaty kulinarne, spotkania, wymiana doświadczeń, spora dawka wiedzy i setki smaków – tak można podsumować weekend otwarcia Kuźni Społecznej w Olsztynie. Nowe miejsce spotkań, działań społecznych i edukacyjnych zostało otwarte w piątek, 20 września. Inicjatorem i gospodarzem inwestycji jest Bank Żywności w Olsztynie.

W piątek na uroczystej gali otwarcia prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, zaprezentował miejsce, historię budynku i ideę powstania Kuźni Społecznej. Podziękował darczyńcom i sponsorom, którzy wsparli rewitalizację obiektu. Zaproszeni goście mogli odwiedzić wszystkie zakątki Kuźni i posmakować przygotowanych potraw w dwóch kuchniach: produkcyjnej i warsztatowej. Nie zabrakło dobrej muzyki – na scenie wystąpił Skubas. Nie zabrakło również dobrego jedzenia, które serwowali tego wieczora szefowie: Arkadiusz Bober, Maciej Maciejewski i Grzegorz Mowczun.

Sobota i niedziela to wydarzenie Kuźnia Społeczna. Eko Trendy #warsztaty #wiedza #inspiracje. Przez dwa dni idee edukacyjne, dla których powstała Kuźnia, były wcielane w życie. Olsztynianie, którzy odwiedzili budynek przy ulicy Marka Kotańskiego 1, mogli spotkać się z naukowcami, ekspertami żywienia, aktywistami ekologicznymi, blogerkami kulinarnymi i szefami kuchni. Na warsztatach, pokazach kulinarnych, panelach dyskusyjnych, dzielili się oni swoją ekspercką wiedzą. Wszystkie zaplanowane spotkania cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Wydarzenie odwiedziło niemal 1000 osób!

W Kuźni Społecznej znajdują się: sale konferencyjne, kuchnie: produkcyjna i warsztatowa, sala restauracyjna, część biurowa i hostelowa.

– Te przestrzenie będziemy również wynajmować – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie. – Pozwoli nam to na utrzymanie budynku i jeszcze bardziej intensywne realizowanie misji Banku Żywności – dodaje.

Kuźnia już pracuje i jej przestrzenie służą Bankowi Żywności w Olsztynie do realizacji projektów aktywizacyjnych i tych, związanych z edukacją na temat niemarnowania żywności. Są także pierwsi organizatorzy, którzy wykorzystają tę przestrzeń na działania komercyjne i  artystyczne.

Serdecznie dziękujemy naszym sponsorom, darczyńcom i partnerom wydarzenia oraz tym, którzy przyczynili się do powatanie Kuźni Społecznej w Olsztynie!

Szczególnie dziękujemy: Ikea, Electrolux, UPS, Rotary Club Olsztyn Varmia, DFM

Sponsorzy wydarzenia: Warmiński Bank Spółdzielczy w Jonkowie, Bartex – podłogi i drzwi, Auchan, OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Bank Polskiej Spółdzielczości S.A., Browar Ukiel

Partnerzy merytoryczni: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieFundacja Nutricia, ZmarnowaNIE!, Świetlica Środowiskowa PESTKA, Custom Service, Koalicja KlimatycznaWydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego

Partnerzy medialni: Gazeta Olsztyńska, Radio Olsztyn, MADE IN Warmia & Mazury, Kopernik TV, Warming Magazyn

Partnerem pokazów kulinarnych była sieć Auchan.

 

3 grudnia 2019

Mieszkańcy regionu pomagają potrzebującym – podsumowanie Świątecznej Zbiórki Żywności

Tegoroczna Świąteczna Zbiórka Żywności po raz kolejny pokazała, że chcemy dzielić się jedzeniem i pomagać potrzebującym! Przez dwa dni (29 i 30 listopada) mieszkańcy regionu podarowali ponad 34 tony produktów,... czytaj dalej

1 grudnia 2019

Pyszności na zimowe popołudnia!

Grudzień to miesiąc, w którym najchętniej schowalibyśmy się pod ciepłą kołderkę, wychylając spod niej tylko czubek nosa. Jednak niewątpliwą zaletą siedzenia w domu jest możliwość eksperymentowania w kuchni... czytaj dalej

Zobacz wszystkie aktualności